Зимата и променливото време често ни атакуват и изненадват неприятно – довеждат до вируси, грип и кашлица. Независимо какво точно ни има от всичко друго може да се отървем доста бързо и умело, но с кашлицата не винаги е така. Освен досадна, тя доста често е и мъчителна. Да кашляш нон-стоп независимо къде в продължение на дни е ужасно. А често пъти кашлицата продължава и по седмица и повече.

Много хора не взимат мерки навреме. Затова лекарите съветват да се започне лечение още при първите симптоми на проблема, за да не се задълбочи той. За целта има създадени редица лекарства за кашлица, които са доказали своята ефективност.

За щастие има и безброй неконвенционални методи, чрез които можем да се преборим с кашлицата. Един от тях дори е пригоден специално за деца – джинджифилови близалки, които се правят у дома и спират досадното и дразнещо кашляне. Не е някаква сложна процедура и всеки би могъл да ги направи и консумира.

Близалки против кашлица за деца

Нуждаете се от:

  • 1 ч.л. сух смлян джинджифил
  • 200 гр чист пчелен мед
  • 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

Съставките се смесват и се поставят на водна баня. Сместа стои на бавен огън и се бърка докато се сгъсти – до толкова, че да не се разтича, когато се нанася.

След като се сгъсти се изсипва във форма за бонбони или лед. Можете да сложите пластмасова или дървена пръчица във всяко отделение на формичката, за да придобият перфектната форма на близалка. Слагат се в хладилника, за да стегнат. И това е всичко – лесен и забавен лек за кашлицата на вашето дете.

Разбира се не само децата страдат от кашлица. И колкото и забавен да е методът с близалките е по-трудно да реши проблема при по-тежка и продължителна кашлица при възрастен. Рецептите, с които нашите баби са се лекували са безброй много, но някои се открояват с това, че много хора уверяват, че те са им помогнали. Разбира се, това, което ще помогне най-много е индивидуално за всеки, но ето още някои рецепти, които със сигурност ще помогнат.

Мед и чесън при остра кашлицата

Нуждаете се от:

  • 2 с.л. мед
  • 3 счукани скилидки чесън
  • няколко капки лимонов сок (прясно изцеден)

Съставките се смесват и се оставят да преседят за 3 часа. След това въпросното количество от народното ‘лекарство’ трябва да се приеме в рамките на 1 ден. И така няколко дни, докато кашлицата не отшуми.

Мед и синапено семе

Нуждаете се от:

  • 2 с.л мед
  • 1 с.л. смляно синапено семе

Съставките се сместват. Дозата трябва да се приеме в рамките на деня.

Освен меда и много други билки са безкрайно полезни. В случая обаче се оказва, че за кашлицата един от най-добрите помощници е босилека. Питате се как?

Запарка от босилек

Нуждаете се от:

  • 1 с.л. босилек
  • 300 мл вода

Босилека се слага в 300 мл вряща вода. Оставя се да ври около минута. Сваля се от огъня и след като сте го прецедили се оставя да изстине. Трябва да пиете запарката две дни по три пъти на ден – по около 50мл всеки път. След около 2 до 3 дни би трябвало кашлицата напълно да отшуми.