Немалко пъти сме били свидетели на разгорещени спорове между пушачи и непушачи за забраната на тютюнопушенето на обществени места. Както и да го погледнем обаче, досега няма доказателства, че тютюнопушенето има и своето благоприятно действие върху човешкия организъм. Това, в което може да сте убедени е, че вредите от тютюнопушенето не се броят на пръстите на едната Ви ръка. Освен, че оказват негативно влияние на сърцето, мозъка, белите дробове и дори сексуалния живот, цигарите имат и много по-очевидни поражения.

Ето някои от най-отблъскващите и стряскащи негативни ефекти на тютюнопушенето.

1. Торбички под очите от пушене

Безсънните нощи не са единствената причина, поради която страдате от торбички под очите, цигарите са също толкова голям виновник. Бръчките и подпухналостта на лицето Ви карат да изглеждате по-възрастни отколкото сте, а ако добавим към тях сенки под очите, няма защо да се чудите ако не Ви направят комплимент, че изглеждате млади и свежи. Дори гримът не може всеки път да се справи с тях. Предполага се, че причината, поради която повечето пушачи имат торбички под очите, е, че през нощта никотиновият абстинентен синдром влошава качеството на съня.

nikorete

2. Непривлекателна усмивка за пушачите

Хората са казали, че усмивката краси човека. Това надали е такаq когато става въпрос за усмивката на някой пушач. Никотинът в цигарите оказва изключително лошо влияние на зъбите. В добавка към това цигарите остават много лош дъх в устата, който няма да Ви помогне ако искате да впечатлите човек от противоположния пол. Много пушачи прибягват до избелващи процедури, за да върнат красивата усмивка на лицата си. Ако и вие сте решили да прибегнете до този вариант запомнете, че тези процедури са много скъпи и изтъняват емайла, което може допълнително да влоши здравето на вашите зъби.

3. Изтъняване на косата при пушачи

Жените се гордеят с хубавите си коси и изпробват редица методи, с които да ги поддържат здрави, силни и с блясък. Изследванията показват обаче, че тютюнопушенето вреди и на косата. Токсичният цигарен дим уврежда молекулата на ДНК в космените фоликули. Пушачите от мъжки пол са още по-потърпевши. Проучванията показват, че пушачите са с два пъти по-голям риск от оплешивяване в сравнение с непушачите. Човешката суетност понякога е по-силна от желанието ни да водим здравословен живот, но в случая би била от полза.

4. Брадавици от пушене

Изследванията сочат, че папилома-вирусът в повечето случаи е по-склонен да атакува пушачи, отколкото непушачи. С други думи, при пушачите могат да се образуват голям брой брадавици по тялото, включително и в областта на гениталиите. Освен, че нямат особено привлекателен външен вид, брадавиците са показател, че нещо се случва с тялото Ви. Пушачите от женски пол са почти четири пъти по-застрашени от образуване на генитални брадавици, в сравнение с жените, които не пушат.

5. Рак на кожата

Може би едно от първите неща, с които педагози и родители се опитват да изплашат децата и тинейджърите, които започват да пушат, е бързото състаряване на кожата. Много от тях обаче не се замислят за по-дълбоките последствия, а именно ракът на кожата. Пушачите са три пъти по-застрашени от развиване на кожен рак в сравнение с непушачите.

6. Рак на белите дробове и внезапна смърт

Ракът на кожата не е единственият, който се причинява от тютюнопушенето. Проучванията показват, че колкото повече цигари на ден пуши един пушач, толкова по-голям е рискът да развие рак на белите дробове. Причината се корени главно в това, че 40% от тютюневата смола съдържа силен карцероген. Друга опасност, която дебне пушачите е внезапната смърт. Въпреки че лекарите не могат да обвинят цигарите и тютюнопушенето на 100%, проучванията показват, че при пушачите от мъжки пол между 40 и 59 години, внезапна смърт настъпва с 3 до 4 пъти по-често, отколкото при непушачите от същите възрастови групи.

Ако сте решили да спрете цигарите ето няколо помощника в това начинание:

Никорете минт 4 мг х30

Табекс табл. х 100