Възпалението на външните полови органи много рядко се среща при жените в детеродна възраст, защото от развитието на това заболяване ги предпазват половите хормони. Но след климактериума и преди пубертета, възпалителните процеси в тези области се срещат често.

Вулвитът е възпалителен процес, който се развива в областта на външните полови органи – вулва и вагина. Както споменахме, при жени в детеродна възраст, лигавицата в тези области притежава отлични защитни свойства, защото е под влиянието на половите хормони. При възрастните жени и децата, лигавицата е суха, тънка и твърде ранима.

Затова може да се травмира много бързо и ако не се спазва добра лична хигиена, може да се инфектира лесно – от гъбички, стафилококи и ешерихия коли. Това води до развитието на възпалителен процес. Не е изключено инфекцията да се пренесе по кръвен път от други огнища.

Най-честите причинители на инфекции в гениталната област са бактерии, вируси и гъбички. Вулвовагинитът може да се причини от гъбичка, която принадлежи към рода Кандида.

При възрастните жени подобни явления могат да възникнат при спад в имунитета. Вулвовагинит може да възникне и при неконтролиран прием на антибиотици, защото те могат да убият лактобактериите във влагалището, които защитават от болестотворните бактерии.

Всяко едно заболяване, което причинява спад в имунитета, може да причини вулвовагинит. Децата са особено податливи на това заболяване, защото то може да възникне на фона на прекарани инфекции. При жените предразполагащи фактори за възникване на заболяването са бременност, захарен даибет, прием на кортикостероиди и др.

РОЗАЛГИН съдържа бензидаминов хидрохлорид като активно вещество. Бензидаминът притежава изразени противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. При локално приложение бензидамин прониква добре в кожата и повърхността на лигавицата и подобрява състоянието на възпалените тъкани.

РОЗАЛГИН се прилага при:

Вулвовагинит и цервиковагинит от различен произход, включително вторични състояния след химио- и лъчетерапия;

Пред и следоперативна профилактика при гинекологични операции;