Тези схващания, популярни като мускулни крампи, представляват силна, болезнена и продължителна неволева мускулна контракция без възможност за отпускане. Могат да се получат както по време на тренировка, така и при всекидневни дейности, даже и по време на сън. Много хора са се събуждали посред нощ поради силни крампи на прасеца. Наистина, мускулите на подбедрицата са най-податливи към спазми, но реално те могат да се получат на всеки един мускул.

Тежестта на мускулната крампа зависи от големината на засегнатата зона, силата и продължителността на спазъма. Може да се засегнат само няколко мускулни влакна, целият мускул или мускулна група. Не са изключени и случаите на едновременно схващане на няколко мускулни групи.

Схващането може да продължи само няколко секунди и да премине от само себе си, но понякога трае няколко минути, дори часове (изключително тежки крампи), без да отшуми напълно или да изчезне и рецидивира няколко пъти за това време.

При силни крампи мускулът е подут, твърд и болезнен, което само по себе си е достатъчно неприятно, но спазъмът може да причини и реална мускулна травма. И тъй като никой не е застрахован от получаването на подобни схващания, е важно да се запознаем с причините за възникването им, както и с методите за профилактика и лечение.

Няма конкретна причина, водеща до получаването на крампи, но съществуват редица фактори, които поотделно или в комбинация могат да ги предизвикат. Основно това са физическо претоварване и преумора. Крампите може да са симптом на различни заболявания свързани със свръхвъзбудимост на централната нервна система. Обикновено тези крампи лесно се разграничават от “обикновените”, тъй като са налице и доста по-важни симптоми на съответното заболяване.

МАГНЕ Вб принадлежи към групата на минерални добавки.
Това лекарство съдържа магнезий.
Установен магнезиев дефицит – изолиран или комбиниран, който може да бъде изразен с някои от следните симптоми мускулни крампи и изтръпване.