Слънчевата алергия е иритация на кожата, от която все повече и повече хора страдат. Проявява се най-често с първите лъчи на слънцето – пролетта и лятото. Като начина, по който се проявява може да е различен. Най-често засегнати са жените.

Някои хора се борят със слънчева алергия цял живот. Обикновено те са със светли очи и светла кожа. Има обаче и много чести случаи, в които слънчевата алергия се проявява еднократно и отшумява след няколко дни с помощта на лекарства и прекъсване на прекия контакт със слънцето. Всъщност единствения причинител на тази алергия и нещото, което може да я влоши е слънцето. Разбира се, говорим за излагане на слънце без предпазване и по цял ден, защото реално погледнато тази алергия е защитния механизъм на кожата спрямо лъчите. Тоест това е един вид сигнал и напомняне да се предпазваме.

Как да разберем, ако имаме симптомите на слънчева алергия? Те се проявяват като червенини по тялото – най-често в областта на деколтето, лицето, ръцете. Обикновено зачервяването е придружено от сърбежи, подутини, ситни пъпчици или малки бели мехури. Обикновено признаците се появяват само върху частите от тялото, които са били изложени най-дълго на слънце, но важи и фактора, че на определени места, като деколтето и лицето, кожата ни е по-нежна.

Оказва се, че над 20% от населението на Земята страда от слънчева алергия. Истината обаче е, че е много лесно да се превентира алергията или при кратка еднократна поява да сме сигурни, че няма да се случи повече. Всичко е до правилното предпазване от слънцето.

Как да се предпазим от слънчева алергия:

  • Винаги трябва да използваме слънцезащитен крем. Колкото по-висок е фактора, толкова по-добре. (за хора с алергия се препоръчва крем с 50 фактор и по възможност да е специално за алергии)
  • Излагането ни на слънце не трябва да се случва в периода между 11-16ч. Тогава слънчевите лъчи са най-коварни и опасни. Ако няма как да не бъдете на слънце поне трябва да се седи под чадър или на сянка. (дори и в останалото време не трябва да се пропуска слънцезащитата)
  • При излагане на слънце е добре да се седи на сянка, под чадър. Да се носят слънчеви очила с поляризация и/или шапка с козирка (широкопола).

Следвайки тези три прости стъпки може да си спестим много повече нерви, болки и неприятности по-късно.

В случай на проявяване на слънчева алергия или съмнения за така е добре да се консултирате с дерматолог. Така той ще ви насочи към най-правилното лечение за вас и предотвратяване на по нататъшни симптоми.

Ако сте човек, който отдавна страда от слънчева алергия единственото спасение е да използвате слънцезащитен крем (50+), който да защитава едновременно срещу UVA и UVB слънчевите лъчи, защото и в двата случая са много вредни. В случай на прояви на слънчева алергия или ако просто знаете, че страдате от нея може да приемате бета каротин. Той ще спомогне за по-доброто възприемане на лъчите от кожата.