Независимо дали причината за възпаленото гърло е бактерия или вирус, мъчителните болки в гърлото са неприятен симптом. За тях няма сезон. Гърлото може да ви заболи не само през студените месеци, но и в разгара на лятото.
Обикновено, когато изпитваме жажда, предпочитаме да консумираме студени напитки. Студените течности, приемани набързо в големи количества, много често имат пагубно влияние върху гърлото и сливиците.

Какви са симптомите на възпаленото гърлото?

 • парене и дращене в гърлото;
 • усещане за сухота, която предизвиква кашлица;
 • трудно преглъщане на топли течности; пареща и щипеща болка, която намалява от пиене на охладени течности;
 • остра болка при преглъщане, която се разпростира към врата и ушите;
 • възможно покачване на температурата с изпотяване.
 • Какви са причините за заболяването?

  Причините могат да бъдат вируси – на настинката, грипа, херпес-вирус; бактерии – стрептококи; вредности от околната среда; неподходящи храни и напитки.

  Каква е прогнозата?

  Ако възпалението не мине до ден-два, потърсете лекарска помощ, за да не “слезе” инфекцията надолу по дихателните пътища. Обърнете се бързо към лекар, ако имате обрив, температурата се покачва, възпалението на гърлото е придружено от скованост на врата и силно главоболие, характерни за менингита.
  Когато предписаното ви лечение не дава резултат, поискайте по-обстойни изследвания, за да се изключат сериозни заболявания като мононуклеоза, нефрит, остър ставен ревматизъм. При деца е най-добре да потърсите лекар веднага, защото възпаленото гърло може да е началният симптом на скарлатина, морбили, варицела.

  ЕН-ТИ-ТУС таблетки за смучене са билкова помощ при възпалено гърло.
  Всяка таблетка за смучене ЕН-ТИ-ТУС съдържа растителни екстракти, извлечени от 12 различни билки. Комбинацията е разработена според принципите на индийското учение за здраве Аюрведа.

  Всяка от билките притежава различен активен принцип на действие, а събрани заедно техният ефект се засилва. Таблетките ЕН-ТИ-ТУС повлияват благоприятно възпаленото и подуто гърло, ефективно облекчават дразненето, дрезгавия и пресипнал глас, кашлицата.

  Приемането на билковите таблетки за смучене ЕН-ТИ-ТУС може да стане още при първите симптоми на болка в гърлото или понижаване и дрезгавост на гласа. При вирусни инфекции, свързани с гърлобол и кашлица, комбинацията от растителни екстракти облекчава дразненето и болките, като същевременно има противовъзпалително и антиоксидантно действие.