Бактериалната вагиноза е една от най-често срещаните причини за вагинит и поводи за консултация с гинеколог в амбулаторни условия. За причинител на забояването се обсъжда предимно Gardnerella vaginalis, но повечето специалисти днес са на мнение, че в етиологичен аспект участие взимат все по-широк набор от бактерии.
Бактериалната вагиноза е състояние на дисбаланс на микрофлората на влагалището. А микрофлората съдържа разнообразни микроорганизми, които не са патогенни за тялото. С бактериална вагиноза е всяка четвърта жена, дори тя да не е на ясно за наличието му – заболяването може да протича безсимптомно. Бактериална вагиноза е често срещана инфекция и при бременните жени, както и при жени непровеждали полови контакти.
При бактериалната вагиноза има нарушение на микрофлората на влагалището. Дължи се на рязко спадане на количеството или пълната липса на полезните лактобактерии като същевременно се наблюдава увеличено количество на болестотворните микроорганизми.
Причините, отключващи равзитието на бактериалната вагиноза все още са неизяснени, макар да се свързват с половата активност, брой на сексуалните партньори, наличието на генитална патология (включително инфекции), хигиенни навици (влагалищни промивки), контрацептивни методи, имунологичен статус, употреба на антибиотици, хормонални промени, социално-икономически фактори и др.

Как се проявява?

Основният симптом е засиленото отделяне на секрети от влагалището и появата на неприятна миризма. Почти половината от жените, страдащи от бактериална вагиноза, се оплакват от сърбеж и парене във влагалището и неприятни усещания по време на полов акт.

Профилактика

Тя не се различава от профилактиката на другите полови инфекции:

  • използване на презервативи;
  • избягване на случайни полови връзки;
  • до 2 часа след съмнителен полов контакт трябва да се използват антисептици;

ИНТИМО ХЕЛП вагинални табл. * 14 ограничава растежа на патогенните бактерии; Намалява сърбежа, бялото течение и неприятната миризма;
Възстановява и поддържа физиологичното рН на влагалището;
Облекчава напрежението и сухотата на вагиналната лигавица;
Интимохелп може да се използва профилактично.

Интимохелп се препоръчва:
Като помощно средство при лечение на бактериална вагиноза;
За отстраняване на такива симптоми, като сухота и напрежение на вагиналната лигавица;
По време на и след употреба на орални антибиотици и антибактериални лекарства;

  • При пременопауза;
  • За жени, посещаващи плувни басейни, пътуващи често, след джакузи, сауна и солариум.