Изпотяването е нормален процес на тялото, с който то се опитва да компенсира собственото си топлоотделяне според заобикалящата го температура и други външни и вътрешни фактори. Потните жлези са изключително важен орган, без който животът ни на практика е немислим. Любопитен факт е, че за целия цикъл на живот потните ни жлези отделят около 20 000 литра пот.
Отделянето на повече пот се свързва обикновено с повишената температура – на околната среда или вътрешно – на тялото. Но хиперхидрозата или т.нар. прекомерно изпотяване е състояние, свързано със нетипично засилено изпотяване. То може да се прояви в различни части от тялото – най-често на ръцете, на краката, под мишниците, но понякога също така по бедрата, кръста, гърба, челото и др.
Симптомите на засилено изпотяване могат да варират у различните хора, но по правило за хиперхидроза се говори, когато е налице отделяне на пот 3-4 пъти повече от нормалното. Признаците обикновено се засилват през лятото и отслабват през зимата, но не изцяло.
Общият дискомфорт, който прекаленото изпотяване предизвиква, много често води до психично натоварване, което в повечето случаи има негативен ефект върху социалните контакти.

Често усиленото потоотделяне се провокира от такива тежки заболявания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, Базедова болест, псориазис, екзема и други.
Затова, ако страдате от повишено изпотяване, непременно се обърнете към невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено потоотделянето да е симптом на някаква болест, на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система на организма.

Лечение

Съществуват редица методи за лечение на хиперхидрозата. Условно те могат да се разделят на две групи – консервативни и хирургични.
Към хирургичните методи на лечение се прибягва само в случаите, когато консервативните не носят положителни резултати.
Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Ето защо на първо място трябва да се тренира тази система. Подходящи са всякакви водни процедури: и влажни обтривания (най-добре студени) поне два пъти на ден, и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната хвойнов екстракт или морска сол. Ако всичко това не ви помогне, се обърнете към лекар.

ТРАНСПИБЛОК рол-он против изпотяване 50 мл., само с едно прилагане, осигурява пълна протекция от 3 до 5 дни. В този период не е необходима употребата на други препарати против изпотяване.
Транспиблок трябва да се прилага вечер върху чиста и суха кожа. На сутринта кожата трябва да се измие с вода и сапун. Повторното прилагане на продукта (рол-он) не е необходимо.