Хемороидите са едно деликатно и изключително неприятно заболяване, което води освен до неудобство и притеснение и до много сериозни страдания.
Това заболяване се характеризира с възпаление на вените в долната част на ректума, които се възпаляват, кървят и са изключително болезнени.

Рискови професии и състояния

Продължителното стоене или седене на едно място води до препълване на тазовите органи с кръв и застой в аналната област с последващо развитие на хемороиди. Затова хемороидите се смятат за професионално заболяване при хора, чиято професия е свързана с продължително стоене на едно място (зъболекари, бръснари и пр.), или които водят заседнал живот (чиновници и хора, чиято работа е свързана с продължително седене пред компютъра).
Употребата на алкохол, подправки и силно дразнещи храни води до активно препълване на тазовите органи с кръв, до застой и поява на хемороиди.
Туморите в малкия таз, увеличената простатна жлеза нарушават нормалното кръвообращение в малкия таз и способствуват за развитието на хемороиди по пътя на венозния застой.
При бременност освен механичната пречка за кръвообращението вследствие притискане от увеличената матка има и активно препълване на тазовите органи с кръв, което съчетание също води до поява на хемороиди.
Полученият по различни причини застой във венозните сплитове след време води до възпалителни изменения в стените им, последвани от развитие на склероза (втвърдяване), намалена еластичност, пукане и кръвоизливи.

Диета за хронични хемороиди

Консумирането на месо, колбаси и яйца по начало се ограничава.

Забранена е употребата на алкохола, на подправките — червен и черен пипер, хрян, както и на кафето и шоколада. Тези храни предизвикват силно дразнене в аналната област и препълване на тазовите органи с кръв. По същите причини се ограничава и приемането на стар фасул, лук и зеле и се забранява сухоежбината.

От особено значение е самият начин на хранене. Обилното нахранване до пресищане е вредно. То обременява храносмилателните органи, а води и до затлъстяване. Има значение редовното в смисъл на през точно определени интервали хранене. То спомага за правилната функция на червата и за редовното им изпразване.

Храненето трябва да става З—4 пъти дневно, никога непосредствено преди лягане. По-голямото количество от храната трябва да се приема на обяд, а вечерята трябва да бъде обезателно по-лека. За избягване на запека е много полезно сутрешната закуска да се състои от парче черен хляб и чаша млечно питие.

Лечение

Неоперативното, консервативното лечение в ранните стадии на заболяването може да даде добър ефект за дълго време. То включва диетолечение, умерени движения и лек физически труд, както и спортни упражнения. Консервативното леченние включва и разнообразни физиотерапевтични процедури
Флебодия повишава тонуса на мускулите на стените на вените (венотоник) и защитава малките кръвоносни съдове – капилярите, като увеличава устойчивостта им на вредни влияния (васкулопротектор).
Флебодия трябва да се използва само при възрастни.

  • при проблеми в кръвообращението (тежест в краката, болка, отпуснатост на кожата при залежаване)
  • за лечение на признаците на обострени хемороиди
  • за лечение на капилярна чупливост