Безсънието представлява голяма група състояния /инсомнии/, които причиняват количествени и качествени проблеми в нормалния сън. Тези състояния са отговорни за нарушението в качеството на съня, а не са резултат от него. Безсънието е крайният продукт на въздействието на различни психологични и соматични фактори.

Безсънието е един от най-големите врагове на съвременния човек. От безсъние може да пострада всеки, но най-често разстройствата в съня се срещат при по-възрастните хора. В действителност с напредването на годините човек се нуждае от по-малко сън и това лесно може да се обърка с безсъние. При младите се наблюдават трудности при заспиването, докато при по-възрастните хора се оплакват от будене през нощта. Според статистиката, жени са по-чести жертви на безсънието.

Безсънието може да се дължи на стрес, напрежение, психически проблеми (депресия, гняв, тревожност), хронични болки, въздействия на заобикалящата среда, дискомфорт, липса на физическа активност, дълъг полет със смяна на часовите зони, смущения в храносмилането, системно преяждане, използването на стимуланти (кафе, цигари, енергийни напитки, наркотици), злоупотреба с алкохол, може да е проява на някои болести или резултат от прием на определени лекарства. Най-често причините за проблеми със съня се крият именно в начина ни на живот.

Съвети:

 • 1. Водете си бележки. Записвайте колко и кога спите, какво е нивото ви на умора през деня, както и всякакви други симптоми. Това служи за две неща: може да ви покаже дейностите, които увеличават или намаляват възможността за добра почивка през нощта, и би било полезно на доктора или терапевта, ако решите да посетите такъв. Съществуват множество приложения, които могат да направят следенето на съня по-лесно.
 • 2. Определете си час за лягане. Открийте кои дейности ви помагат да разпуснете преди да си легнете. Придържайте се към графика за лягане и ставане, дори през почивните дни.
 • 3. Използвайте леглото по предназначение. Леглото трябва да се използва за спане и нищо друго. Пренасянето на работата в спалнята е сигурен начин да намалите качеството на съня.
 • 4. Изберете подходящия матрак. Неудобното легло е свързано с лошо качество на съня, докато подходящият матрак може да увеличи шансовете за приятна дрямка.
 • 5. Не пушете. Имате нужда от още някоя причина, за да спрете цигарите? Често пушачите проявяват симптоми на безсъние, защото телата им изпадат в никотинов глад през нощта.
 • 6. Отидете на лекар. Ако сте опитали всичко друго и нищо не ви помага, може би е време да се консултирате със специалист. Лекарят може да изключи всякакви проблеми със съня и да определи фактори в начина на живот или лекарства, които да вземете под внимание, за да получите ползотворна почивка през нощта.
 • 7. Правете упражнения рано сутрин. Проучвания сочат, че умерената аеробика подобрява качеството на съня при хора, страдащи от безсъние. За най-добри резултати, правете упражненията поне три часа преди да заспите, за да може тялото ви да си отпочине преди да си легнете.
 • 8. Ограничете кофеина. Изкушаващо е да посегнем към кафето, когато сме изморени след безсънна нощ, но приемането на кофеин може да затрудни заспиването през нощта, създавайки порочен кръг. Не можете да спрете изведнъж? Опитайте да ограничите приема на кофеин до рано сутрин, така че той да е напуснал организма ви до вечерта.
 • 9. Подремвайте правилно. Само 10-20 минути дрямка на ден може да ни накара да се чувстваме опточинали и да подобри креативността и паметта ни. Опитайте се да избягвате дрямката след 3 или 4 часа следобяд, тъй като вечерта може да ви е трудно да заспите.
 • 10. Излезте навън. По-дългото излагане на слънчева светлина през деня поддържа здравословния баланс на мелатонин, което ни помага да заспим вечерта.
 • 11. Пробвайте техники за релаксация. При едно проучване, при хора, които са практикували медитация, се е забелязало подобрение в продължителността и качеството на съня. Други техники за релаксация – като йога, дълбоко дишане и прогресивна релаксация – също са ефективни начини за подобряване на съня.
 • 12. Избягвайте приемането на големи количества храна преди лягане. Те водят до трудно заспиване вечер поради затруднения при храносмилането.
 • 13. Загасете светлините два часа преди лягане. Според едно проучване, излагането на електрическа светлина преди лягане може да се отрази негативно на качеството на съня. Като имаме предвид, че едва ли ще ви се седи на тъмно вечер, открийте златната среда, като загасите светлините, когато наближи времето за лягане. Също така обмислете подмяната на всички крушки с такива с мека и топла светлина и температура по-ниска от 3 000 келвина, които могат да намалят ефекта от светлината върху нервната ни система.
 • 14. Не използвайте мозъка си преди да заспите. Не работете, не гледайте стимулиращи мисленето телевизионни предавания, не четете сложни материали и книги, и не мислете твърде много за каквото и да е преди да си легнете. Задействането на мозъка държи тялото будно.
 • 15. Поддържайте тъмно и хладно мястото, където спите. Тъмната и хладна спалня спомага за спокен сън. Настройте термостата, така че температурата в спалнята да е между 16 и 24 градуса (установете кое е подходящо за вас) и сложете плътни завеси, затъмняващи щори или маска за очи, за да ограничите светлината. Също така се уверете, че зареждате телефоните и лаптопите си извън спалнята – дори тази слаба светлина може да наруши съня ви. Ако живеете в гарсониера или не можете да се отървете от сините светлини по някаква причина, инвестирайте в очила за предпазване от тях.
 • 16. Обмислете приемането на природни хранителни добавки.

Магне В6 Ви помага да се наспите добре, като успокоява съзнанието и Ви помага да се отпуснете. Той е съчетание от магнезий и витамин В6 в комбинация с подбрани растителни екстракти, които подобряват качеството на съня и улесняват заспиването. Хмелът има релаксиращ ефект върху умственото и психическото благосъстояние. Той благоприятства добрия и здравословен сън. Маточината подпомага отпускането и поддържа здравословния сън. Тя допринася за добра и спокойна почивка, като помага за подобряване качеството на съня. Магне В6 е също източник на магнезий и витамин В6, които заедно допринасят за намаляване на умората и изтощението.