Циститът е най-често срещаното заболяване на пикочния мехур. Представлява възпалително състояние на лигавицата на пикочния мехур. Заболяването е преди всичко на бактериална основа, с най-чест причинител Escherichia coli, а освен това може да бъде и на вирусна или гъбична основа. Терминът “цистит” често се използва и за други инфекции и раздразнения по цялата пикочна система. Винаги се свързва с чести позиви за уриниране и чувство на парене по време на уриниране. Ако циститът не се излекува изцяло, може да стане хроничен.

Симптоми при цистит

Обикновено се съпровожда с чести позиви за уриниране и усещане за парене или болезнено уриниране. Болката се усеща над срамната кост и долната част на гърба. Друг често срещан симптом на цистита е честото уриниране през нощта. Урината е мътна, а в 30% от случаите се установява наличие на кръв. Оплакванията могат да отшумят и без лечение. Понякога циститът не е съпроводен от никакви симптоми, а наличието на кръв може да се установи при назначени изследвания по други причини.

Не бива да се бърка циститът с уретрит – възпаление на пикочния канал. Уретритът причинява дискомфорт, болка и парене при уриниране – и нищо повече. Често тези заболявания са съпътствани едно от друго, но не винаги.

Циститите са по-чести в следните случаи:

 • След сексуален контакт. Въпреки, че една от най-честите причин за развитие на цистити е полов акт, важно е да отбележим, че цистита не е полово-предавана болест. По време на сексуалния контакт, проникаването на пениса във влагалището може да предизвика моментно отваряне на изхода на уретрата, което улеснява проникване на бактериите, които се намират на входа на влагалището в уретрата и пикочния мехур. Заболяването не е полово предавана болест, тъй като жените обикновено се заразяват със свойте собствени бактерии, а не с тези на партньора, който в слуая, чисто механично улеснява инфекцията.
 • При проблеми с гасто-интестиналния тракт като запек или диария. Най-честите бактерии, предизвикващи цистит са бактерии от храносмилателния тракт, които често се откриват върху вагината поради анатомичната близост на влагалището и ануса (т.е. замърсяване). Храносмилателните проблеми често се дължат или на увеличаване на броя на тези бактерии и/или на появата на по-силно патогенни такива, което от своя страна повишава риска от подането им върху вагината.
 • Неадекватна хигиена. Липсата или ниската лична хигиена, може да е предразполагащ фактор, но много по-често точно обратното – прекалената хигиена, чрез употребата на дезинфекциращи сапуни, вагинални душове, с която се цели “дезинфекция” на вагината и влагалището води до унищожаване на “сапрофитната” флора (микроорганизми, който нормално колонизират тази зона и не представляват опасност) и по този начин се улеснява развитието на по-патогенни, вирулентни и резистентни бактерии, който да причинят цистит.
 • Недостатъчен прием на течности. Когато се приемат малко течности, съответно и уринирането е по-радко, с което намалява и чисто механичното “миене” на пикочния мехур и уретрата от урината, като по този начин бактериите разполагат с много повече време да се размножават.
 • Бременност. Поради механични и хормонални причини, циститите са по-чести по време на бременост, като много често симптомите са дискретни или дори липсващи (20-40%). Освен това, те могат да станат причина за аборт или преждевременно раждане. (Научете още за цистит и уроинфекции по време на бременност)
 • Диабет – захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите и за това бактериална флора на кожата и лигавиците при диабетиците е анормална.
 • Други по-редки случаи: уретрален катетър, неврологични, вродени заболявания.

Превенция

За да се избегне цистита и/или неговото рецидивиране е важно да се спазват следните съвети:

 • Обилен прием на течности: колкото повече течности пием, толкова по-кратко бактериите престояват в мехура.
 • Установяване на едно равновесие между прекаления и липсващ интимен тоалет: употреба на меки сапни, избягвайте дезинфектиращи гел душове и сапуни. С две думи, нищо повече от един обикновен ежедневен тоалет.
 • Трябва да се избягва честото носене на тясно и стягащо бельо (например прашки), тесни панталони и джинси, което може да предизвика мацерации (протриване) на кожата на гениталиите, което е допълнителна предпоставка за инфекция.
 • Редовна хигиена по време на цикъл, редовна смяна на дамски превръзки или тампони е задължителна.
 • Гениталния тоалет да се извършва с движения отпред-назад.
 • Уринирането след секс позволява чисто механичното елиминиране на наколкото бактерии, които са попаднали по време на акта в пикочния мехур.

УРОХЕЛП 36 капсули * 10 допринася за нормалното функциониране на уринарния тракт и бъбреците.

Състав: сух екстракт от листата на бреза (Betula alba L.); концентриран сух екстракт от плодовете на американска червена боровинка (Vaccinium macrocarpon; 25% проантоцианидини РАС); желатин; сух екстракт от мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi L.); антислепващи агенти (магнезиев стеарат, силициев диоксид).