Понижаване на висока температура

Високата или повишената температура винаги тревожи, независимо дали се отнася за дете или за възрастен. Висока температура – това по същество не е самостоятелно заболяване, а симптом на множество болести. Обикновено при висока температура болният човек се чувства отпаднал, сънлив, тревожен, при стойности над 39 градуса може да изгуби ориентация, да получи гърч. Нерядко можете да чуете съвети – ако температурата е около 38 градуса да не бързате с лекарствата, защото високата температура е реакция на организма и по този начин той се старае да се справи със заразата, най-често вирусна. Освен това при умерена температура бързото смъкване може да замъгли симптоматиката и да дезориентира лекаря, при когото в крайна сметка ще се наложи да идете.
Има обаче състояния с високи стойности на темпертурата, когато бързото й смъкване предотвратява гърч – ако се касае за малко дете; или ако става дума за човек с отслабена имунна система. Тогава възниква въпросът – как най-бързо да смъкнем тази температура?
Народната медицина препоръчва няколко начина за бързо смъкване на висока температура: компрес, разтривки. В тези случаи играе принципът на отнемане – кожата отдава част от топлината си на водата, хладния компрес или чаршаф. При трайно висока температура може да се направи хладен душ или увиване с влажен, хладен чаршаф. Тези средства наистина са ефективни и смъкват температурата, което облекчава – но те не лекуват причината за високата температура.

Всеки знае, че температурата при децата много бързо се вдига и заболяванията, които са я причинили, протичат също с висока скорост. Повишената температура е най-честият симптом, заради който родителите водят децата си при педиатъра. Специалистите припомнят, че температурата е само симптом – дори високата температура не е опасна сама по себе си, опасно е заболяването, което я причинява. Точно по тази причина трябва да се търси лекар – за да се изясни кое е това заболяване и какви са адекватните мерки за лечението му. Сред въпросните болести освен настинки и вирусни заболявания могат да се споменат алергични пристъпи, проблеми на имунната система, злокачествени заболявания, хранителни натравяния, прегряване на слънце и т.н. За нормална се приема аксиларно измерената температура (под мишницата) от 36 до 37 градуса. Лекарският съвет е температурата до 38 градуса (субфебрилна) да не се атакува с лекарства, а само да се дават много течности и детето да почива. При такива обстоятелства детският организъм се бори с патогенните микроорганизми, активирал е имунната си защита и намесата на медикаментите е ненужна. Разбира се – състоянието трябва да се следи и при ново повишаване и по-високи стойности на темпертурата да се даде лекарство.

НУРОФЕН СУСПЕНЗИЯ ЗА ДЕЦА 100 МЛ. ЯГОДА е лекарствен продукт, предназначен за понижаване на висока температура (треска и температура след имунизация) и за облекчаване болката при главоболие, възпаление на гърлото, слаби болки и навяхвания, никнене на зъбки и зъбобол
. Този лекарствен продукт е подходящ за повечето кърмачета над 3 месечна възраст, деца и възрастни

Лекарственото вещество (което обуславя действието на този лекарствен продукт) е Ибупрофен, който е нестероиден противовъзпалителен (НСПВС) болкоуспокояващ лекарствен продукт.
Ибупрофен се използва като аналгетик (болкоуспокояващо) за облекчаване на болка, например при никнене на зъбки, зъбобол, слаби мускулни болки и навяхвания, възпаление на гърлото, както и за симптоматично облекчаване на главоболие.
Нурофен за деца с вкус на ягода понижава високата температура (треска) включително и температура след имунизация.