Какво представлява тромбофлебитът?

В превод от латински, „Thrombo“, означава съсирек, а „Phlebitis“ възпаление на стената на вената. Тромбофлебит се получава, когато съсирека, намиращ се във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката. По-рядко тромболфлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото.

Засегнатата вена може да се намира близо до повърхността на кожата (повърхностен тромбофлебит), или да засяга дълбоките вени,разположени в мускулите (дълбока венозна тромбоза).

Тромб (съсирек) в дълбоките вени увеличава риска от сериозни здравословни проблеми. Такъв е белодробната емболия. Тя настъпва, когато парче съсирена кръв се откъсне от тромба. То пътува нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове и може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях за да се обогати с кислород. Това е спешно състояние, което може да застраши живота ви, особено ако тромба е по-голям и кръвотока напълно се прекъсне.

Какви са симптомите при тромбофлебит?

  • Затопляне.
  • Повишена чувствителност и болка в засегнатата зона.
  • Зачервяване.
  • Оток.
  • Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една зачервена, затоплена, плътна и болезнена връв, разположена точно под повърхността на кожата. При засягането на дълбока вена, кракът ви може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, като тези признаци се засилват когато се изправите или вървите.
  • Възможно е да имате повишена температура.

Възможно е, също така и да нямате никакви симптоми.
Опасността идва, когато кръвния съсирек се разкъса и се носи от кръвта към сърцето, а от там до белодробната артерия.

Как да намалим риска от развитие на тромбофлебит?

За да се предотврати развитието на тромбофлебит е необходимо да се консумират богати на фибри храни, диетата да бъде балансирана и да съдържа необходимото количество витамини и минерали, поддържащи тонуса и здравината на съдовите стени. Да се извършват редовно физически упражнения и спортуване, включително ходене, тичане и колоездене.

Лиотон 1000 гел е хепаринов продукт под форма на гел за външно приложение, поради което е показан за лечение, самостоятелно или в комбинация със системна терапия, при възпалителни или травматични състояния, които се повлияват благоприятно от лекарства с противосъсирващо, противовъзпалително и противооточно действие.
Лиотон 1000 гел е предназначен за лечение на заболявания на повърхностните вени като варикозно разширени вени и свързаните с тях усложнения: флеботромбоза, тромбофлебит, повърхностен перифлебит, варикозни язви, следоперативен варикофлебит, последствия след сафенектомия (отстраняване на вена сафена).
Лиотон 1000 гел се прилага и при локализиран оток и болки, подкожни хематоми (синини), травми и контузии на мускулите, сухожилията и ставните връзки.