Тютюнът съдържа коктейл от разнообразни отровни и радиоактивни вещества, чийто брой достига 4000. Ето най-известните от тях:

никотин, катран, въглероден двуокис, полоний 210, радий 228, олово 210, амоняк, ацетон, живак, нафталин, бензoпирен (в тютюневата смола), циановодородна киселина, над 30 ароматни въглеводорода и др.

Никотинът предизвиква зависимостта към тютюна, бавно отравя организма, (най-вече – централната нервна система и мозъка.)
Тютюневият катран съдържа комбинация от множество вещества (въглеводороди, нитрозамини и феноли), 60 от които причиняват рак. Оцветява зъбите и пръстите на ръцете.
Въглеродният двуокис е силно отровен газ, който пречи на червените кръвни телца да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.
Полоний 210 е радиоактивен елемент, който излъчва много повече алфа частици дори от плутония, използван в атомната бомба, пусната над японските градове Хирошима и Нагасаки. Периодът на разпадане на полоний 210 е около 138 дни.. Това прави елемента хиляди пъти по-радиоактивен от ядрените горива, използвани в първите атомни бомби.
Радий 228 и олово 210 са други радиоактивни изотопи.
Амонякът е отровен газ.
Бензопиренът е полицикличен въглеводород, предизвикващ ракови образувания.
Бронцкатехинът е три пъти по-опасен от бензопирена.
Акролеинът (ненаситен алдехид) и двуазотният окис (газ)– дразнят очите

Тютюнопушенето е основен фактор за заболявания на:

 • дихателната система (възпаления на устната кухина, гърлото, трахеята, бронхите, белия дроб; рак на устата, гърлото и белите дробове)
 • сърдечно-съдовата система (учестяване на пулса, повишено кръвно налягане, инфаркт на миокарда, хипертония, атеросклероза, ендартерит)
 • нервната система и мозъка (уврежда мозъчните клетки и периферните нервни влакна; намаляват се скоростта на запаметяване и обемът на паметта, главоболие, инсулти)
 • ДНК – различни мутации
 • половата система (полова слабост, нарушен менструационен цикъл, спонтанни аборти, преждевременно раждане, раждане на деца с по-малко тегло и с малформации, раждане на мъртви деца, рак на маточната шийка)
 • храносмилателната и отделителната системи (гастрити, язви и рак на панкреаса, на стомаха и на червата)
 • кожата (изтънена, бледа и състарена кожа, бръчки по лицето)
 • очите – (раздразнени и насълзени очи, възпаления на лигавицата на очите)
 • други (възпаления на лигавицата на носа и на гърлото, развалени зъби, лош дъх от устата…)

Еднакво вредни са пушенето на цигари, на пури, на лула, на наргиле и дъвченето на тютюн. Еднакво вредни за здравето са както силните /тежките/ цигари, така – и леките цигари. Пушещите леки цигари по-трудно отказват пушенето.

Страничната димна струя е много по-опасна от главната. Тя не преминава през никакъв филтър и съдържа:

 • 50 пъти повече амоняк
 • 5 пъти повече въглероден окис
 • 3 пъти повече бензoпирен
 • 2 пъти повече никотин и тютюнев катран.

Неактивният пушач, в компанията на пушач, вдишва непречистената струя тютюнев дим плюс тютюневия дим, издишан от пушача. В последният се съдържат 10% от никотина, поет от пушача.

За да сведете до минимум вредните ефекти от тютюнопушенето върху лигавицата на гърлото, използвайте ФУМАРОСЕПТ пастили * 24.

Съставките на медицинското изделие ФУМАРОСЕПТ образуват предпазен филм в гърлото. Благодарение на това свое действие ФУМАРОСЕПТ осигурява необходимото овлажняване. Успокоява дразненето и неприятните симптоми, свързани с хрипливостта и сухотата в устната кухина и гърлото, предизвикани от контакта с намиращите се в цигарения дим вредни съединения. ФУМАРОСЕПТ спомага за възвръщане равновесието на лигавицата на гърлото, раздразнена от кашлицата, и благодарение на това намалява кашличния рефлекс. Оказва освежаващо действие и възвръща усещането за комфорт в устната кухина.

Активни съставки:
Сух екстракт от исландски лишей (Licheni Islandicum extr. sicc.);
Екстракт от корени на ружа (Althaeae radix extractum).