Невралгията представлява заболяване на някой от периферните нерви, което настъпва със силна болка, разпространяваща се в онези части на тялото, съответни на разположението на засегнатия нерв. Невралгията се появява без ясно уточнена причина /идиопатична невралгия/ или е резултат от травма и притискане на нерв /симптоматична невралгия/. Сама по себе си невралгията не е болест, а е симптом за нараняване или конкретно заболяване. Възрастните хора са най-чувствителни към невралгията, но могат да бъдат засегнати хора от всяка възраст.

Симптоми

  • При всички видове невралгия болката е първият и най-характерен симптом на състоянието. При невралгия на седалищния нерв болният има оплаквания от силни болки в кръста, които обхващат задната част на крака и петата.
  • Нощем болките са особено силни, кракът се усеща много натежал и няма позиция на тялото, в която болката да отслабва. Когато състоянието стане хронично, мускулите на засегнатия крак атрофират и той отслабва значително. Стъпалото не се подчинява и се получава пареза.
  • При тригеминалната невралгия болката може да се появи спонтанно, след лечение на зъбите или силна травма в областта. Дели се на два вида – класическа и атипична. Класическата се характеризира с периоди на ремисия. Болката е остра и силна и се провокира от докосване по лицето.
  • Атипичната невралгия протича с постоянно изгарящо усещане в по-голяма област на лицето. Симптомите при атипичната форма се лекуват по-трудно. Атаки на тригеминалната невралгия може да се предизвикат от леко докосване по кожата и миене на зъбите; говорене и пиене на топли и студени напитки.
  • Междуребрената невралгия се характеризира с пулсираща, пареща, остра и режеща болка, която има изключително силни прояви. Типични за състоянието са внезапните пристъпи, които в някои случаи са съпроводени с изтръпване. Болката се усилва при кашляне и говорене, дълбоко вдишване или физическо натоварване. Пристъпите на болка могат да се повтарят в определени часове, а понякога могат да възникнат и при най-малката провокация. На атака са подложени и сърцето, гърба, под лопатката и кръста.

Лечение

Успехът на лечението зависи от своевременното му започване. Наред с обезболяващите средства широко се прилагат биологически активни препарати, физиотерапевтични процедури, масаж на гръбнака. Оздравяването е възможно при последователно комплексно лечение.Профилактиката на заболяването е насочена към предотвратяване на нови болкови атаки, разнасяне на остеофитите, симетрично разпределение на мускулните натоварвания.
За облекчаване болките от невралгия използвайте Ацефеин. Ацефеин е комбиниран лекарствен продукт с противоболково, температуропонижаващо и по-слабо изразено противовъзпалително действие. В комбинацията противоболковото действие на отделните съставки се усилва и се намаляват страничните ефекти, поради използване на по-ниски дози на съставките. Комбинацията проявява още и следните ефекти: седативно /успокояващо/ действие върху централната нервна система; благоприятен ефект върху мозъчните съдове и намаляване на вътремозъчното налягане /с ефект намаляване на главоболието/. Кофеинът усилва ефекта на другите три съставки на продукта, като улеснява преминаването им през кръвно-мозъчната бариера. Кодеинът притежава изразено противокашлично действие и засилва обезболяващия ефект на парацетамол и ацетилсалицилова киселина.
Ацефеин се използва за краткотрайно и симптоматично лечение на трудно повлияващи се от самостоятелно приложение на отделните съставки болки от различен произход със слаба до средна интензивност:

  • главоболие, мигрена, зъбобол;
  • болки след травми и операции;
  • остри ставни и мускулни болки (включително при възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат);
  • заболявания на периферните нерви – невралгии, неврити, радикулити, плексити;
  • възпалителни процеси на горните дихателни пътища, протичащи с кашлица и повишена температура.