Често ниското самочувствие и социалната изолация са плод на лош дъх. Хората, страдащи от лош дъх, редовно търсят решение на проблема си в дъвките, но ефектът е временен, особено когато лошият дъх се дължи на здравословен проблем, а не на чесън в обяда.
С напредването на годините настъпват промени във всички органи и системи на човешкия организъм. Включително и в устната кухина. Обемът на пулпата се намалява и като следствие се понижава възстановителната способност на дентина, уголемяват се джобовете на венците, много зъби се загубват, намаляват защитните свойства на лигавицата на устата и като краен резултат над 80 на сто от хората развиват пародонтоза.
Най-честият “източник” на лош дъх е езикът. Той е “инкубатор” на лошия дъх. Покрит е със слой анаеробни бактерии, които обикновено живеят между папилите на езика (не по повърхността му), където липсва кислород, и при лоша устна хигиена той допринася за лошия дъх. В устата живеят около 400 вида бактерии, някои от които могат да доведат до заболявания. Тук трябва да отбележим, че е невъзможно да се отстранят всички бактерии от устата, но това не се и налага. При някои хора в резултат на наследствени причини, хормонални нарушения, употреба на серни продукти се създава дисбаланс на оралната флора.
Зъбен кариес, пулпит, гангрена, лошо направени коронки и мостове могат да предизвикат задържане на хранителни остатъци и под действието на микроорганизмите да се образуват продукти, миришещи лошо. При суха уста, количеството на слюнката е по-малко. Слюнката е естествен носител на кислород, който подпомага здравето и свежестта на устата. Намаленото й количество създава анаеробна среда и подпомага развитието на анаеробните бактерии, които произвеждат по-голямо количество серни продукти.

Профилактика:

  • Добра хигиена на устната кухина – пасти за зъби, конци за зъби, води за уста.
  • Добро почистване на езика с подходящи уреди.
  • Редовно посещение при стоматолог.
  • Приемане на повече течности.
  • Употреба на дъвка с оглед овлажняване на устата и обогатяването є с кислород.
  • Дъвчене на листа от мента, карамфил, плодове на резене.
  • Използване на овлажняващи назални спрейове.

СЕПТИНУМ ДЪВЧАЩИ ТАБЛЕТКИ * 20 са хранителна добавка за свеж дъх с ментол, салвия, цинк и подсладители. Салвията влияе благоприятно върху устната лигавица, гърлото, гласните връзки и фаринкса, като в същото време облекчава раздразненията. Цинкът защитава клетките от оксидативен стрес и подпомага функциите на имунната система.

Състав:
Съдържание в 1 дъвчаща таблетка:
Ментол – 6 mg;
Цинков глюконат – 5 mg;
Масло от салвия – 4 mg;
Екстракт от салвия – 3 mg.
Помощни вещества: Сорбитол, Ацесулфулам-К, Силициев диоксид, Магнезиев стеарат, Ябълчна киселина, Аспартам.

Начин на употреба:
Приемайте по 1 таблетка 2-3 пъти дневно.
Не превишавайте препоръчителната доза за дневен прием.