Ревматизъм на меките тъкани е обобщаващо понятие за болезнени изменения в „меките части“ на двигателния апарат, в съединителната тъкан. Това е тъканта, която свърза другите тъкани и се намира извън костите, мускулите и ставите.

Симптоми

Оплакванията могат да бъдат напълно различни: някои хора „просто всичко“ ги боли, други могат да локализират болката по определени части на тялото, трети усещат горене в тялото. Те се чувстват слаби, изтощени и безсилни. Болките могат да започнат кризисно или постепенно, да се задържат, да се засилят, отново да преминат и пак да се върнат.

Болезнена скованост на рамото: Рамото е болезнено при едни и същи движения.

„Ръка на тенисист“: Болка от външната страна на лакътната става, която се излъчва към подлакътницата; болки при свиване на юмрука. Синдром на карпалния канал: Болки в дланта, особено през нощта, които могат да се разпространят по цялата ръка, по рамото и да стигнат до тила. Сутрин пръстите са схванати и безсилни. Палецът, показалецът и средният пръст стават безчувствени, мускулатурата на въз¬главничката на палеца атрофира.

Рисковите фактори

Интересното е, че младите жени страдат от ревматизъм около 3 пъти по-често, отколкото мъжете, но в зряла възраст тази разлика изчезва. В последно време зачестиха случаите на ревматизъм при деца и подрастващи, като заболяването обикновено се развива след неизлекувани напълно респираторни вирусни инфекции и възпалено гърло.

Като основна причина за развитието на ревматизма се приема стрептококовата инфекция, която засяга хора с намален имунитет. Такова увреждане от стрептококи (група А) е характерно за острата фаза на заболяването. Впоследствие, при продължително протичане на заболяването на преден план излизат алергични и автоимунни причини за неприятните симптоми. Доказано е също така, че и някои генетични фактори играят ключова роля в чувствителността на организма към заболяването и, следователно, често от ревматизъм страдат кръвни роднини.

Какво е лечението?

При първите признаци на остър ревматизъм трябва да се спазва леглови режим или дори хоспитализация, което отнема до няколко седмици. През този период е особено важно да спазвате указанията на лекаря и редовно да приемате предписаните ви лекарства.

За успешното лечение на ревматизма се използват широко и физиотерапевтичните процедури (нагряване с ултравиолетови лампи, лекарствена електрофореза, инфрачервени лъчи). Ефикасни са и парафиновите апликации и калните бани на засегнатите стави, както и радоновите, кислородните, сероводородните бани. Тези процедури са включени в офертите на много курорти, така че спа лечението е много популярно сред болните от ревматизъм.
Когато отзвучат острите симптоми, много важно е да се прави терапевтичен масаж и оздравителни упражнения за поддържане функциите на ставите.

АЛМИРАЛ гел се използва за лечение на болка и оток, причинени от различни състояния, обичайно засягащи ставите, лигаментите (връзки на ставите), сухожилията и мускулите:
Изкълчвания, разтежения и наранявания на меките тъкани;
Локализирана форма на ревматизъм на меките тъкани;
Остеоартрит на периферни стави, напр. коляно.

АЛМИРАЛ гел съдържа 1.16 g диклофенак диетиламин, еквивалентно на 1 g диклофенак натрий на всеки 100 g. Диклофенак натрий е активното вещество в лекарствения продукт и е нестероидно противовъзпалително средство.
Диклофенак е противовъзпалително средство, използвано за намаляване на болката, възпалението и сковаността. Диклофенак действа чрез намаляване на веществата, които причиняват възпалението и болката в организма. Той принадлежи към групата лекарствени продукти, наричани нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).