Сърбежите се появяват при раздразнена кожа и ни предизвикват да се почешем. Това е доста често срещан проблем и се характеризира както със сърбежи в един ограничен участък, така и по цялото тяло или в различни участъци, едновременно. В някои случаи, сърбежите се засилват през нощта. Медицинският термин за сърбежа е пруритус.

По-труден за лечение е сърбежът по цялото тяло. Сърбежът може да възникне с или без наличието на кожни лезии (отоци, мехури, или други аномалии, по кожата). Сърбежът, който е придружен от видими промени по кожата трябва да се прегледа от лекар – дерматолог, тъй като проблемът може да изисква специализирано медицинско лечение (например, екзема, краста и др.).

Причини

Контактен дерматит

Кожните алергии са най-честата причина за сърбеж по кожата. Директният контакт с алергена може да предизвика дразнене и да причини обриви със сърбеж. Най- често срещаните алергени се намират в тъканите, козметичните продукти като сапуни, измиващи продукти за лицето, дезодоранти, грим и козметика. Алергии към метали като сребро и злато също са често срещани. Така че, някои от вас могат да изпитват сърбеж след носенето на различни видове бижута.

Суха кожа

Загубата на влага в кожните клетки прави кожата суха и напукана. Освен това, пилингът на кожата я излага на влиянието на алергени, а това води до дразнене, възпаление и сърбеж.

Реакции от лекарства

Всеки човек реагира различно на различните медикаменти. Вие може да сте предразположена към алергии от лекарства, ако вече имате хиперактивна имунна система.
Тежестта на алергията зависи от дозата на лекарството, което се прилага. И реакцията може да варира от лек сърбеж до тежки обриви и копривна треска.

Слънчево изгаряне

Вредните ултравиолетови лъчи на слънцето унищожат естествена бариера – защитния слой на кожата. Имунна система възприема това като нараняване и освобождава молекули, които карат кожата да се възпали и да сърби.

Псориазис

Това е заболяване, при което тялото произвежда нови кожни клетки с много бързи темпове, без да е в състояние да се отърве от старите клетки. Като резултат, стари и нови клетки се натрупват в засегнатите зони и се появяват по-дебели, люспести петна, които причиняват сърбеж.

Пърхот

Пърхотът се дължи на прекомерно сух скалп, което може да предизвика сърбеж и образуване на люспички, които падат по раменете, врата, гърба или челото.

Вътрешни проблеми

Някои заболявания като желязо-дефицитна анемия, бъбречни заболявания и болести на щитовидната жлеза, херпес зостер, диабет, множествена склероза могат да предизвикат сърбеж, без поява на обриви. Този тип сърбеж може да обхване цялото тяло.

ФЕНИСТИЛ ГЕЛ намалява сърбежа, като блокира действието на хистамина – вещество, което се освобождава в организма по време на алергична реакция. Тъй като ФЕНИСТИЛ ГЕЛ прониква добре през кожата сърбежът и кожното раздразнение намаляват бързо в рамките на няколко минути. ФЕНИСТИЛ ГЕЛ има и локален анестетичен ефект.