Хронична е диарията, която продължава повече от 3-4 седмици.
При здравите хора, които живеят в добри хигиенни условия, диарията отминава за няколко дни без прилагането на специфично лечение. При деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания и недохранване, тя обаче може да доведе до тежка дехидратация и без лечение животът на болния е застрашен.

Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване като дизентерия, холера или ботулизъм, болестта на Крон, хроничен улцерозен колит, перфорирал апендикс, радиационно облъчване. Тежкото отравяне с гъби също може да се съпровожда с диария. При хора с лактозна нетолерантност (невъзможност за усвояване на млечната захар) консумацията на млечни продукти почти винаги е съпроводена с подуване на корема и неприятна диария. Синдромът на малабсорбция също се проявява с диария. Тя се причинява главно от вирусни и бактериални инфекции, както и от хранителни отравяния. Почти всеки човек поне веднъж през живота си е страдал от това състояние. Човек на средна възраст има епизоди на диария средно 4 пъти годишно.

Болестта е остра и хронична – с продължителност над 4 седмици. Широко разпространена е в слабо развитите страни, като на всяка минута вследствие на обилна диария умират по 7 деца.

Специален тип диария е т.нар. диария на пътешественика. Тя е следствие на консумация на контаминирани от паразити, вируси или бактерии храни и вода. Тя се среща при хората, посещаващи развиващи се страни.

Симптоми

Освен повишеното количество и променената консистенция на изпражненията, диарията често включва и други симптоми: спастична коремна болка, подуване на корема, гадене, неотложна нужда за дефекация.

В зависимост от причинителя могат да се наблюдават треска и/или кръвенисти изпражнения.

Острите форми, чиято продължителност е под 4 седмици, обикновено са свързани с бактериална, вирусна или паразитна инфекция. Хроничната диария, която продължава около 4 седмици, е свързана с функционални нарушения като синдрома на дразнимото черво, глутенова ентеропатия, възпалителна чревна болест (болест на Крон, улцерозен колит), както и HIV.

Кога да се обърнем към лекар?

Въпреки че в повечето случаи диарията е самоограничаваща се и незастрашаваща живота, тя може да стане опасна или да бъде признак на по-сериозен проблем. Свържете се с лекар, ако:

  • имате диария с продължителност над 3 дни;
  • изпитвате тежка болка в областта на корема или ректума;
  • имате температура над 38.5 градуса;
  • забележите кръв в изпражненията; изхождате черни лъскави кашави – изпражнения;
  • имате признаци на дехидратация.

Лопедиум се прилага за симптоматично лечение на разстройство (диария), когато не е възможно причината за диарията да се лекува директно. Продължителното приложение на Лопедиум изисква лекарско наблюдение.