Хроничната венозна болест (ХВБ) започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред женския пол. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Какво представлява заболяването?

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените.

Когато продължително време стоим, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.
Вследствие на увреждане на венозните клапи, част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените.

В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са:

  • лесна уморяемост
  • тежест
  • болка
  • зачервяване
  • чувство на затопляне
  • мравучкане
  • схващане през нощта
  • подути глезени в края на деня

Причини

Първичните симптоми на хроничната венозна болест се появяват вследствие професионално увреждане, наследствена предразположеност, термични въздействия, фактори на външната среда, травми, бременност.

За хроничната венозна болест допринасят наднорменото тегло, тежката физическа работа, продължителното стоене на крак, професионални натоварвания, заседнал живот, дълго седене зад волана.

Физически упражнения, помагащи при хронична венозна недостатъчност

Упражненията се изпълняват в легнало положение:

Кръгообразни движения – енергично движение на двата долни крайника (т. нар. каране на колело) от 15 до 20 пъти.
Движение на пръстите при леко повдигнати и изпънати долни крайници: редуване на сгъване и разгъване на пръстите до 2 пъти.
Кръстосване и разкръстосване на долните крайници, подобно на ножица, от 10 до 15 пъти.
Описване на кръг с малък диаметър с двата долни крайника до 10 пъти.

Венен Гел / Venen Gel х100 мл на немския производител Д-р Тайс е натурална лечебна грижа за крака на растителна основа, която бързо успокоява болката и напрежението в краката и едновременно с това подпомага микроциркулацията и подобрява кръвообръщението. Оказва прекрасно противовъзпалително въздействие и укрепва стените на венозните съдове. Гелът осигурява ефективна грижа за краката и се прилага при: болка и подуване на краката, хронична венозна недостатъчност /разширени вени/, чувство на тежест, болка и оток от травматичен характер, схващане на мускулите през нощта. Съдържа течен екстракт от конски кестен и течен екстракт от цветовете на невен. Облекчава отеклите и тежки крака и оставя приятно освежаващо усещане. Подобрява тонуса на стените на разширените вени. Хидратира и изглажда кожата на краката. Продуктът е дерматологично тестван. С лека текстура, която попива моментално и осигурява бързо усвояване на активните съставки, без да оставя мазен филм върху кожата. Екстрактът от конски кестен подобрява кръвната циркулация, чрез увеличаване пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Повишава тонуса на кръвоносните съдове. Притежава противоварикозно и противохемороидно действие. Екстрактът от невен притежава чудесно противовъзпалително и успокояващо въздействие. Охлажда и изглажда кожата. Тази уникална композиция от лековити билки се грижи по най-нежния и същевременно ефикасен начин за Вашите крака, оставяйки приятно комфортно и освежаващо усещане.