Разтежението и разкъсването на мускулите и техните сухожилия са травми, често срещани при спорт.
Разтягането е вид травма, при която тъканите за определено време се обтягат извънредно, но приложената сила не е достатъчна, за да наруши тяхната цялост. При мускулите това може да се случи, когато те бъдат подложени на рязка и силна контракция, като в този процес се въвлича и поддържащия ги апарат – сухожилията. На практика, без да имаме цялостно разкъсване, имаме микроразкъсвания, разтягане на влакната на мускула, често кръвонасядания и отток. Симптомите тук са болка, подуване, слабост и следователно намалена функционалност на работната група мускули.
Разкъсването на мускул или сухожилие се причинява от остро напрежение върху мускула, неспецифично движение и т.н. На практика разкъсване възниква там, където при приложена по-малка сила бихме имали разтежение, т.е. разкъсването е просто по-тежката травма. Когато мястото не се оперира и оправи своевременно, врастне съединителна тъкан и не се вземат съответните мерки, травмата става хронична, превръща се в херния. При възникване на травма от подобен род е важно незабавно да охладите мястото, най-добре с ледени или водни компреси. След 24 до 48 часа леденият компрес се заменя с друг, най-често такъв срещу отток. Важно е и своевременно да посетите лекар.

Как да се грижим добре за ставите и сухожилията си?

Има много фактори, които влияят на костите (генетични, вътрешни, външни и др.), но физическата активност е един от най-важните за развитието на здрава костна маса.

  • Костната плътност може да се увеличи чрез гимнастика, танци, бягане или скокове. 20 минути дневно са достатъчни за значително укрепване на скелета.
  • Лечението на травмите и заболяванията на опорно-двигателния апарат включва избягване или намаляване на натоварванията.
  • Като цяло най-важното, което трябва да спазвате, е: тренирайте умерено.
  • Избягвайте честите смени на режима, пресилването, претоварването, твърде голямата активност.
  • Винаги внимавайте по време на упражненията и бъдете концентрирани, по възможност тренирайте с партньор.
  • При нови упражнения подбирайте леки тежести и се вслушвайте в тялото си, като реагирате при проявите на болка, слабост, треперене.
  • Можете да използвате и специфични помощни материали като бинтове за стягане и предпазители.

ВОЛТАРЕН ЕМУЛГЕЛ 1.16% Гел е подходящ е за лечение на:

  • Мускулни и ставни травми (навяхвания, изкълчвания, разтежения, натъртвания, болки в гърба, спортни травми);
  • Възпаление на сухожилията (например „тенис лакът“).
  • Леки форми на артрит на коленете или пръстите.

Активната съставка на ВОЛТАРЕН 1.16% Гел е диклофенак диетиламин, която принадлежи към групата лекарства, познати като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). ВОЛТАРЕН ЕМУЛГЕЛ 1.16% Гел е специално създадена лекарствена форма за втриване в кожата. ВОЛТАРЕН ЕМУЛГЕЛ 1.16% Гел се прилага за лечение на болка, възпаление и оток при редица болезнени състояния, засягащи ставите и мускулите.