Дисменореята представлява болезнена менструация. Дисменореята засяга повече от половината жени в репродуктивна възраст. Точната честота трудно може да се определи, като се съобщават стойности до 90%.

Дисменореята бива:

  • Първична – болка при менструация без наличие на тазова патология. Обикновено се проявява в първите години след началото на менструацията.
  • Вторична – менструална болка, причинена от тазова патология (напр. ендометриоза, хронична възпалителна тазова болест и др.). Най-често се наблюдава във възрастта 30-45 години.

Болките по време на менструация обикновено са израз на патологични съкращения (контракции) на маточния мускул. Тези контракции се предизвикват от повишено ниво на хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Простагландините не са „чуждо тяло”, не са внесени отвън – например, от микроби или вируси. Те се произвеждат от собствените клетки на организма.

Други причини за болка

  • ендометриоза – при това състояние тъканта, която покрива кухината на матката се развива извън нея, най-често в маточни тръби, яйчници и таз
  • възпаление на гениталиите (тазова възпалителна болест) – обикновено се причинява от венерически болести
  • употребата на противозачатъчна спирала – може да е причина за силни крампи, особено през първите няколко месеца след поставянето
  • миома или полипи на матката

Лекуващият ви лекар може да назначи противозачатъчни средства или прогестерон, които повлияват баланса на хормоните по начин, който облекчава болката. Редовните физически занимания, като например леки фитнес тренировки, водят до увеличено отделяне на ендорфини – естествените обезболяващи средства в организма.

При всички пациенти с дисменорея се дават препоръки за промяна в начина на живот: спиране на тютюнопушенето; извършване на регулярни физически натоварвания; прием на омега 3 ненаситени мастни киселини, мултивитамини и магнезий (той е мускулен релаксант ако се приема в доза 250-500 мг дневно). Препоръчват се също редукцията на приема на кафе както и прием на чай съдържащ лайка, лимон и жен шен.

Ибупром Спринт Капс е аналгетичен лекарствен продукт, който действа едновременно на централно и периферно ниво. Той се използва за лечение на възпалителни състояния, ефективно понижава температурата, показан е за лечение на лека до умерена болка от различен произход, включително: главоболие, зъбобол, мускулна болка, болка в кръста, болка в костите и ставите, дисменорея.