Болното гърло е предвестник на простуда или грип. Но болката в гърлото може да е резултат и от някои други вирусни или бактериални инфекции.

Понякога това е само леко раздразнение, предизвикано от ниска влажност през зимата или прекалено крещене на футболни мачове. Каквато и да е причината за болки в гърлото, спазвайте следните съветите:

Дишайте морски въздух.

Можете да си подготвите подобна обстановка и у дома. Използвайте специалните аерозоли с физиологичен разтвор – те могат да се купят вече в много аптеки.

Увеличете употребата на течности.

Пийте повече течности, колкото можете – това овлажнява пресъхналите тъкани в гърлото. Няма голямо значение какво точно пиете, но все пак има няколко вида напитки, които е желателно да избягвате. Например гъстите млечни напитки покриват гърлото и могат да предизвикат образуване на слуз, както и да ви заставят да кашляте. А така още повече ще се раздразни гърлото. Портокаловият сок може да изгори вече възпаленото гърло. А кофеиновите напитки оказват диуретично действие и така помагат за още по-силно пресъхване на гърлото.

Увивайте гърлото си.

Много специалисти са на мнение, че топлите лайкови компреси на гърлото отстраняват неразположението. Ето как трябва да си направите компрес: добавете една супена лъжица сушен лайков цвят към една или две чаши гореща вода. Оставете да престои 5 минути и филтрирайте. Натопете чиста салфетка в този разтвор или кърпа, изцедете и наложете на болното място.Дръжте, докато салфетката не изстине. Ако е необходимо, следващият компрес направете с по-гореща течност.

Яжте чесън.

Той е един от най-добрите естествени антибиотици и антисептици.

И още една идея.

Тя идва от Ървин Зимент, доктор по философия, директор на отделение по респираторна терапия и ръководител на медицински център в Калифорния. Смесете една супена лъжица настърган хрян, една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка настъргани скилидки чесън в чаша с топла вода. “Пийте тази смес бавно, продължавайки да разбърквате, тъй като хрянът лесно се утаява на дъното, – казва той. – А можете да използвате и за изплакване”.

Приемайте витамин С.

Той помага за укрепване на тъканите, повишава тяхната съпротивляемост към микробите, от които боли гърлото.

Сменете четката си за зъби.

“Ако искате, вярвайте, ако искате – не, но вашата четка за зъби може да е истинската причина за болното ви гърло”, – казва Ричард Глас, завеждащ отделение по устна патология в Медицинския колеж в Университета в Оклахома. Бактериите, натрупани по четката, попадат във вашия организъм, особено ако са болни венците ви. “Веднага щом усетите, че се разболявате, изхвърлете четката си за зъби. Често това е достатъчно болестта да бъде овладяна в начален стадий, – казва още той. – Ако вече сте болни, сменете четката си с нова, когато се почувствате по-добре. Това ще ви предпази от повторно възпаление.”

Таблетки за облекчаване на болката

Таблетките ЕН-ТИ-ТУС са чудесно средство за справяне с така неприятната болка в гърлото. Благодарение на растителни екстракти, извлечени от 12 различни билки, всяка от които действа на различен принцип, те могат да се приемат още при първите симптоми. Таблетките ЕН-ТИ-ТУС повлияват благоприятно възпаленото и подуто гърло, ефективно облекчават дразненето, дрезгавия и пресипнал глас, кашлицата.