Причини

Една от досадните и неприятни прояви на настинката и придружаващата я хрема е запушеният нос.
Запушен ли е носът ни, се налага да дишаме през устата си. А отворена ли е устата ни, се открива и възможността на микроорганизмите да проникнат през нея. Запушеният нос затруднява и нормалната комуникация.
Много хора се оплакват от запушване на носа. Това може да е синузит, но най-често е признак за развитие на хронична хипертрофична хрема. Другата причина за запушен нос е изкривената носна преграда. В началото не се усеща, защото едната носна половина е по-широка и човек диша през нея. По-късно широкото празно пространство се заема от удебелена лигавица, която се нарича компенсаторна хипертрофия, и носната проходимост двустранно се блокира.
Носът е сложно устроен орган, защото само така може да задържи и обработи вдишвания въздух като своеобразен филтър, а не да го пусне студен, замърсен и сух към белите дробове. Налице са множество секретиращи жлези и секретът по силата на гравитацията отива в гърлото, като непрекъснато се преглъща. Острите инфекции нарушават тази секреция, блокират нормалния ход на секрета към гърлото и затова хората под хрема разбират изтичането на течност от носа.
При хроничната хипертрофична хрема обаче тя се увеличава и ние преглъщаме по-голямо количество секрет.
В най-горната част на носната кухина са разположени обонятелните клетки. При запушен нос обонянието страда, защото въздухът не достига до тях и по-късно те атрофират.
Възниква въпросът: от какво се причинява хипертрофията на носната лигавица. Най-честа причина е алергията и прекомерно използване на носни капки. Ако е налице изкривена носна преграда, трябва оперативна корекция. При рано взети мерки дишането и обонянието могат да се подобрят или да се възстановят.
Другото, което трябва да се знае, е т.нар. носен цикъл. През няколко часа едната носна кухина диша активно, а другата почива. Ако се случи стеснената кухина от кривата преграда да диша активно, не се получава и човек си помага с носни капки.
ОТРИВИН СПРЕЙ 0.1% e назален деконсгестант, който бързо отпушва запушения нос и се използва за лечение на възрастни и юноши над 12 години. Удачно е спреят за нос ОТРИВИН 0.1% да се прилага за облекчаване запушването на носа, причинено от простудни заболявания, сенна хрема или други алергични ринити, синузити. Спреят за нос Отривин започва да действа в рамките на няколко минути и продължава до 12 часа. Той се понася добре дори от пациенти с чувствителна носна лигавица.