Доброкачествено уголемяване на простатата

Увеличената простата, наричана още Доброкачествена Простатна Хиперплазия (ДПХ) е едно от най-честите заболявания на мъжете в напреднала възраст и заема голяма част от урологичната дейност. Практически 50% от мъжете над 60 години имат ДПХ, а на 90 години случаите може да са над 80%.

Простатната жлеза е част от мъжката пикочополова система. При млад мъж простатата е с форма и размери на кестен – около 20 куб.см. Разположена е под пикочния мехур и пред ректума. Тя обгражда като маншон началото на уретрата – каналът, който отвежда урината навън от тялото. Тази позиция обяснява проблемите с уринирането предизвикани от увеличената простата.

Какви са симптомите на ДПХ и с какво е опасна за здравето?

ДПХ се проявява чрез различни нарушения на уринирането: трудно и често уриниране (особено през нощта), слаб пикочен поток, накъсана струя и капки в края на уринирането, нередовно уриниране, чувство на непълно изпразване на пикочния мехур и т.н. Заболяването може дори да предизвика състояние, известно като задръжка на урина, вкл. при по-големи простати човек не може да уринира самостоятелно и се нуждае от катетър. При затрудненото уриниране, предизвикано от ДПХ пикочният мехур се бори за преодоляване на съпротивата и работи с допълнителното натоварване. В резултат на това мускулите на пикочния мехур започват да „помпат” като „помпа” културист след много интензивна тренировка. След известно време резервите се изчерпват, а хипертрофираният пикочен мехур е “уморен”. Той започва да изтънява и урината не може напълно да се евакуира. Трупа се остатъчна урина, повишава се нивото на интравезикално налягане, уврежда се цялата система. Повишеното налягане във вътрешността на бъбреците води до изтънен паренхим, а това вече е много сериозно състояние, което може да доведе до смърт от бъбречна недостатъчност, когато бъбреците просто спират да функционират.

Всеки мъж, който има дори само един от симптомите на уголемена простата трябва да потърси консултация с уролог. Мъжете трябва да знаят, че понякога симптомите не означават доброкачествен, а злокачествен процес, т.е. прегледът при специалист е важен.

Каква е ефективността на лечението на ДПХ?

Лечението за ДПХ включва разнообразни и изключително модерни методи. Те могат да бъдат разделени на медикаментозно (при начален стадий на заболяването) и хирургично (когато простатната жлеза е много голяма). На първо място трябва да се диагностицира точно размерът на простатата и да се препоръча лечение от хирург.

ФИТОПРОСТАЛ КАПС. * 30

Подпомага за облекчаване на симптомите при доброкачествено уголемяване на простатата;
Премахва паренето по време на уриниране, увеличава количеството на отделената урина;
Подобрява изпразването на пикочния мехур и намалява позивите за уриниране;
Подпомага за поддържане на нормална сексуална функция.

Активни съставки:
Екстракт от плодове на Saw Palmetto (палма джудже) – Съдържа голямо разнообразие от биологично-активни вещества. Основното действие на екстракта се дължи на веществото бета-ситостерол. Той спомага за намаляване активността на 5-алфа редуктазата и блокира синтеза на дихидротестостерона;

Масло от тиква – Помага за намаляване размера на простатната жлеза. Намалява възпалителния процес.

Цинк глюконат – Помага за намаляване на възпалението и за регулиране нивото на тестостерона.