Язвената болест е едно от най-честите заболявания на съвременния човек. В понятието язвена болест или пептична язва, както се нарича в англосаксонската литература, се включват група заболявания на гастро-интестиналния тракт.
Пептичната язва засяга най-често стомаха и дванадесетопръстника.По рядко язвената лезия се развива в хранопровода и тънкото черво.
Пептичната язва е по-честа при мъжете в сравнение с жените.
Дуоденалната язва (на дванадесетопръстника)се открива 3 тъти по-често в сравнение със стомашната язва.
Най-голяма е честота на язвата на дванадесетопръстника при лица на възраст около 40 години, а на стомашната язва – около 50-годишна възраст.
Като най-чести рискови фактори за появата на дуоденална язва се посочват:инфекцията с Helicobacter pylori,тютюнопушенето и употребата на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Няма ясни доказателства потвърждаващи ролята на пикантната храна за появата на дуоденална язва. В 20-50% от болните с язва на дванадесетопръстника се установява фамилна обремененост.Известно е, че лица с кръвна група О имат 30-50% по-голям риск за развитие на язва на дванадесетопръстника. Според по-нови данни, болните с тази кръвна група са по-чувствителни към инфекцията с Хеликобактер пилори.

Кои са най-честите симптоми?

1. Болка

Най-честият и главен симптом при болните с язва. Наблюдава се при 92 % от болните. Има различна сила – тъпа, режеща, пареща. Местоположението на болката е най-често в горната част на корема. За болката са характерни периодичност, сезонност и ритмичност.
Ранна болка – появява се 10-30 мин. след прием на храна. Характерна е за стомашната язва – колкото по-високо се намира язвата, толкова по-рано се появява болката.
Късна болка – появява се 1,5 – 4 часа след нахранване. Характерна за язва на дванадесетопръстника и се дължи на дразнене на лигавицата от солната киселина.
Гладна (нощна) болка – настъпва 2-4 часа след нахранване и изчезва 5-10 мин. след поредното хранене. Характерна е за язва на дванадесетопръстника.
Продължителността на болките е от 30 минути до 2 часа, могат да траят от няколко дни или до няколко седмици. Обикновено се появяват и засилват пролетно и есенно време. Понякога могат да се разпространят към гръдната област и да имитират стенокардия или остър инфаркт.
Местоположението и характерът на болката е различно в зависимост от локализацията на язвата:
При язва на дванадесетопръстника – болката се намира в епигастриума (в горната част, в средата на корема), появява се късно след нахранване, през нощта и на гладно, като преминава след приемане на храна.
При язва на стомаха – болка зад мечовидния израстък (под лъжичката), разпространява се към гръдната област, лявото рамо и гърба, като може да имитира инфаркт. Появява се по време на хранене или веднага след нахранване.

2. Киселини

Паренето зад гръдната кост, също чест и ранен симптом при язвена болест, понякога може да е единствен.

3. Гадене и повръщане

Често възниква на върха на язвената болка. Има рефлекторен характер. Повръщането носи облекчение на болката.

4. Уригване

При язвената болест се наблюдава кисело уригване.

5. Апетит

Апетитът е запазен, понякога повишен (вълчи глад). Поради страх от болката някои пациенти избягват да се хранят, вследствие на което отслабват на тегло, което може да доведе до общо изтощение. След преминаване на болковите периоди, болните се хранят нормално и повишават телесната си маса.

Медикаментозно лечение

Фамотидин Медика намалява секрецията на солна киселина, посредством специфично действие върху рецептори, намиращи се в стомашните жлези.
Фамотидин Медика се използва при: активна язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, ерозивни гастрити и гастродуоденити, рефлукс езофагит (връщане на стомашното съдържимо в хранопровода), патологична хиперсекреция (синдром на Цьолингер-Елисон).