Уморени и сухи очи

Ако след тежък ден усещате очите си уморени, раздразнени и болезнени или когато сте били навън на вятър или сте чели прекалено дълго, е възможно да изпитвате синдром на сухото око. Той обикновено зачестява с напредването на възрастта, защото очите ни произвеждат по-малко овлажняваща слъзна течност и самият слъзен филм е по-беден на липиди. Други симптоми са сърбеж, леко зачервяване, сухота и „сънен прашец“. Интересен факт е, че очите могат силно да се овлажняват като реакция от раздразнение – дори до степен, в която ви потичат сълзи – но тези воднисти сълзи не помагат и често дори изсушават очите още повече (както когато облизвате устните си при студен вятър). Добрата новина е, че състоянието се повлиява лесно.
Лекарят може да измери колко слъзен филм се произвежда в очите ви, като постави тънка ивица филтърна хартия от вътрешната страна на долните клепачи. След 5 минути ивицата се проверява, за да се види колко течност е поела.
Ето основните причини, поради които може да възникне синдромът на сухото око:

  • Сухотата може да се дължи на климатика у дома, които изсушава въздуха, сухият и горещ въздух през лятото и други неблаприятни атмосферни условия
  • Естественият процес на стареене на организма и особено при менопаузата при жените
  • Сухотата на очите може да се прояви като странична реакция при приема на някои лекарства като антихистамини (антиалергични лекарства) и противозачатъчни хапчета.
  • Заболявания, които влияят на способността на окото да сълзи, като синдром на Сьогрен и ревматоиден артрит.
  • Структурни проблеми с клепачите, които не им позволяват да се затварят правилно.
  • Прекалено дългото използване на компютър също може да доведе до синдрома на сухите очи поради факта, че забравяме да мигаме докато сме се загледали в нещо интересно в интернет пространството.
  • Продължителното носене на контактни лещи. Всъщност синдромът на сухото око е едно от най-честите оплаквания сред хората носещи контактни лещи.

Лечение

Заменянето на недостатъчните естествените сълзи с изкуствени е най-често практикуваното лечение. Изкуствените сълзи се продават и без рецепта и се използват като капки или гел, които смазват окото и да набавят липсващата влага.
АРТЕЛАК капки за очи 3.2мг/мл / АРТЕЛАК е течност, която се прилага за симптоматично лечение на феномена на изсушаване на корнеята и конюнктивата, който се причинява от нарушена слъзна секреция и функционални нарушения вследствие на локални или системни заболявания или причинен от недостатъчно или непълно затваряне на клепача. Артелак се явява изкуствен заместител на сълзите и хидратира контактните лещи.