Алергията на очите или наричана още алергичен конюнктивит е често срещана сред хората. Симптомите може да бъдат много досадни и да застрашат зрението ни от различни временни размазвания. Червените, сърбящи и парещи очи не винаги са признак за очна алергия, понякога подпухналите очи могат да бъдат предизвикани от инфекции и други заболявания, които може и да застрашат зрението ни. Най-добре е в такива случаи да се посъветвате със специалист.

[adrotate group=“1″]

Както всички алергии така и очната са причинени от проблем в имунната система на организма. Проблемът се появява, когато конюнктивата (лигавицата на клепачите) влиза в контакт с нещо, което се възприема като заплаха. В опит да се пребори с опасността имунната система произвежда антитела, които предизвикват освобождаването на хистамин и други вещества. Това прави очите червени, сърбящи и мокри. Най-характерните симптоми на алергията на очите е сърбеж.

Има два вида на очни алергии: сезонни, които са по-често срещаните и трайни.

Сезонните алергии се случват само в определени периоди от годината и то обикновено в началото на пролетта, през лятото и есента. Причинени са от излагане на алергени във въздуха, често това е прашеца от треви, дървета, както и от спори от плесени.

Трайните алергии се появяват през цялата година. Причинени са главно от експозиция на домашен прах и пърхот на животните. Други вещества каквито са парфюмите и различните замърсители на въздуха също може да играят роля за появата на алергията.

Един от първите и най-важни подходи за контролиране на очната алергия е ограничаването на излагането на алергените. Останете на закрито, когато полените са най-високи, а това обикновено е сутринта и началото на вечерта. Затворете прозорците и вратите и ако ви се налага да излизате винаги слагайте очила, които да ви предпазят. Перете често спалното си бельо и ако матракът ви е на много години помислете за смяна.

Почиствайте пода редовно, особено ако имате домашен любимец вкъщи. Не търкайте очите си, а вместо това опитайте с хладни компреси.

Ако това не е достатъчно, тогава е време да опитате с по-сериозни лекарства, които ще намерите в аптеките, като преди това е желателно да сте се консултирали с вашия лекар.