При невнимателно движение, подхлъзване, залитане или падане натискът в някои стави може да се усили и да се получи навяхване или изкълчване.

Навяхването е временно разтегляне или разкъсване на ставната капсула и ставните връзки, което може да бъде придружено с кръвоизлив. Най-често се навяхват глезенната, китковата става и ставите на пръстите на ръцете. Получава се при внезапна промяна на положението на крайника, при което се разтягат ставните връзки, костите запазват мястото си.

Лечение на изкълчвания и навяхвания

Изкълчването трябва да се намести, колкото е възможно по-бързо. По правило наместването става в наркоза. Отпускането (релаксаци ята) на мускулатурата улеснява наместването.Успешното наместване винаги трябва да се потвърди с рентгенов контрол. Понякога едва след наместването се установява придружаваща костна повреда.През първите 12 часа след навяхване се прилагат само студени компреси.Загряващи кремове са уместни чак след първото денонощие.

Обездвижването (имобилизацията) зависи от вида на изкълчванията.

Усложнения

Костни поражения, нервни и съдови повреди.

Възстановяващи грижи

Те трябва да се приложат чрез активна кинезитерапия след завършване на имобилизацията или след клинично успешното оперативно лечение. Могат да се извършат самостоятелно или по-добре под ръководството на физиотерапевт.

Кога да потърсите медицинска помощ?

В някои случаи е необходимо да се потърси лекарска консултация, за да се постави точна диагноза и да се назначи адекватно лечение.При навяхване и изкълчване е нормално болката да се увеличи през първите един-два дни. Ако обаче, дори след като сте спазили горните инструкции и сте приложили болкоуспокояващи медикаменти, болката не е под контрол или нараняването започне да изглежда по-сериозно, отколкото сте смятали първоначално, посещението при медик е задължително. Лекарската намеса е необходима, ако отичането се увеличава, особено при такива ставни връзки като таза, коляното, рамото, лакътя или китката.

Фелоран гел притежава изразени противовъзпалителни, противоревматични и противооточни свойства. След втриване гелът прониква лесно в кожата и подкожните тъкани като намалява възпалението и болката при движение.
Препоръчва се при болки и възпаления след травми (навяхвания, изкълчвания, счупвания).