Диарията е често изхождане на редки, понякога воднисти изпражнения повече от три пъти на ден. Това заболяване е един много сериозен проблем и не бива да се оставя без лечение.

При здравите хора, които живеят в добри хигиенни условия, диарията отминава за няколко дни без прилагането на специфично лечение. При деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания и недохранване, тя обаче може да доведе до тежка дехидратация и без лечение животът на болния е застрашен.

Диарията

може да бъде симптом на сериозно заболяване като дизентерия, холера или ботулизъм, болестта на Крон, хроничен улцерозен колит, перфорирал апендикс, радиационно облъчване. Тежкото отравяне с гъби също може да се съпровожда с диария. При хора с лактозна нетолерантност (невъзможност за усвояване на млечната захар) консумацията на млечни продукти почти винаги е съпроводена с подуване на корема и неприятна диария. Синдромът на малабсорбция също се проявява с диария. Тя се причинява главно от вирусни и бактериални инфекции, както и от хранителни отравяния. Почти всеки човек поне веднъж през живота си е страдал от това състояние. Човек на средна възраст има епизоди на диария средно 4 пъти годишно.

Болестта е остра и хронична – с продължителност над 4 седмици. Широко разпространена е в слабо развитите страни, като на всяка минута вследствие на обилна диария умират по 7 деца.

Специален тип диария е т.нар. диария на пътешественика. Тя е следствие на консумация на контаминирани от паразити, вируси или бактерии храни и вода. Тя се среща при хората, посещаващи развиващи се страни.

Кои са най-честите симптоми на диария при възрастни?

Симптомите при диария са много и най-различни. Понякога напълно липсват, друг път са налице няколко. Те зависят най-вече от силата на причинителя, възрастта на пациента, продължителността на протичане на заболяването, придружаващи фактори, провежданото лечение и др. Могат да се променят в хода на протичане на болестта:

  • Течни или кашави изпражнения. Те могат да бъдат оцветени различно (червените изпражнения говорят за кървене и е необходимо незабавно да се обърнете към специалист);
  • -Спазми в корема. Обикновено те са леки или умерени и са на пристъпи. Възможно е и въобще да няма спазми и колики (особено при хроничната диария);
  • -Подуване, чувство на пълнота в корема, къркорене на червата преди дефекация;
  • -Повишена телесна температура. Сравнително рядко е налице, но означава, че заболяването е сериозно и е необходима среща със специалист;
  • -Дехидратация. Развива се по-често при деца, но и възрастните не са застраховани от дехидратация. Това е сериозен симптом. Изразява се със сухи лигавици (очи, уста) и кожа, жажда (но не е задължително), сънливост, замаяност, променливо настроение, липса на апетит.

При диария използвайте Стоперан.

Стоперан съдържа лоперамид. Това е противодиарийно средство. Стоперан потиска силно изразената перисталтика на дебелото черно и повишава резорбцията на водата. В резултат на това се удължава времето на преминаване на чревното съдържимо, намалява се честотата на изхожданията и количеството на фекалиите, и се променя консистенцията на фекалиите в резултат на повишената резорбция на вода в дебелото черво. Стоперан е предназначен за употреба при възрастни и деца над 6 годишна възраст.
Стоперан е показан за симптоматично лечение на остро и хронично разстройство (диария).