Хранителните алергии

са състояние на организма, при които той бурно реагира към храната, който поглъщаме. Основните признаци на алергични реакции са сърбеж, кожни обриви, затруднено дишане, подутини на езика или носоглътката, отделяне на голямо количество слуз от носа, кихане, главоболие.
Може дори да се каже, че хранителните алергии са едни от основните проблеми в днешни дни. Нездравословната среда на обитаване, включително мръсният въздух, натовареният трафик, замърсената почва, отровените реки, язовири, морета, океани, и отровната храна, която приемаме, т.нар. Е-та в храните, с които те се оцветяват, овкусяват, стабилизират и се предпазват от разваляне, са едни от основните причини за появата на хранителните алергии. Рядко алергиите са заложени генетично в човека, по-често те се ”отключват” в определен момент в резултат на нездравословния начин на живот и нездравословната среда на обитаване.

При подозрение за хранителна алергия е полезно воденето на т.нар. хранителни дневници, които спомагат за идентифицирането на причинителя на алергичната реакция.

Лечение

При остра и тежка изява на хранителна алергия е показано инжекционно приложение на кортизонови препарати, които да прекратят пристъпа. При определени индикации се прилагат и антихистаминови препарати. Основно е изключването от диетата на всички храни, които съдържат провокиращия агент.

При хранителни алергии и след консултация с вашия лекуващ лекар, използвайте Алергозан. Той се прилага при симптоматично лечение на алергични ринити и конюктивити; сенна хрема; кожни алергични реакции – обриви, сърбеж, ухапване от насекоми, дермографизъм; лекарствени и хранителни алергии.