Никнене на млечни зъби

Реално първото зъбче на бебето може да се очаква още след 4-ия месец. При повечето бебета първите млечни резци се появяват около шестия месец, докато при други те се забавят към навършването на една годинка.
При всички случаи никненето на зъбки при бебето е съпроводено от силен дискомфорт и болка, поради което то може да отказва да суче, да се храни добре и не спи спокойно.
Процесът често е съпроводен и от симптоми, които допълнително тревожат родителит,е като повишаване на температурата, обрив, диария, повръщане, раздразнителност.

Какво всъщност представлява никненето на млечните зъби?

Никненето на млечни зъби се случва, когато те пробият венците на бебето и е нормална част от растежа на всеки човек.
Въпреки че млечните зъби, т.е. техните зародиши, се развиват още, докато бебето е в утробата на майката, в повечето случаи те започват да пробиват венците, когато малкото човече е на 6-9 месеца, макар че това може да се случи и преди, и след тази възраст. Когато зъбите растат, от организма ни се отделят специални химически вещества, което позволява част от венците да се разделят, така че зъбите да могат да пробият през тях.
Самите зъби пробиват през венците на етапи. Обикновено долните предни зъби (резци) поникват първи, последвани от горните резци. Другите зъби почват да поникват през следващите месеци. Едно дете е обикновено на възраст около 2 ½ или 3 години, когато се сдобива с пълния набор от млечни зъби.

Кои са най-честите симптоми при никненето на млечните зъби?

Симптомите за никненето на млечни зъби често се проявяват няколко дни (или дори седмици) преди фактическото изникване на зъба през венеца. Често срещаните симптоми и признаци са:

  • Червени и подути венци.
  • Зачервени бузи или цялото лице на детето.
  • Детето си търка ухото, което е от тази страна, от която пробива съответният зъб.
  • Отделя повече слюнка от обичайното.
  • Детето се събужда по-често през нощта и като цяло е по-раздразнително.
  • Капризничи при хранене.
  • Трие си венците, проявява необичайна до момента склонност към хапане, дъвчене или смучене.

Облекчаване на болката при никненето на млечните зъби

Много бебета и деца имат минимални или никакви симптоми при никненето на първите зъбки, така че те не се нуждаят от допълнително облекчение или лечение. Въпреки това, при други от тях, които изпитват болка и дискомфорт,ПАНАДОЛ Бебе сироп може да бъде от полза.
ПАНАДОЛ Бейби сироп е предназначен за деца на възраст от 3 месеца до 12 години.
Облекчава болката при никнене на зъбки, зъбобол и възпалено гърло.
ПАНАДОЛ Бейби е с приятен ягодов вкус, не съдържа захар и алкохол. Активното вещество е парацетамол – аналгетик (болкоуспокояващо) и антипиретик (понижава температурата).