От болезнена менструация, чието медицинско название е дисменорея, страда всяка втора жена. Често болезнената менструация е съпроводена с гадене, главоболие, болки в кръста, което я прави сериозна пречка за извършване дори на прости физически дейности.
Болезнената менструация всъщност представлява менструални крампи – притъпени, остри, периодично повтарящи се или постоянни болки в долната част на корема. Те са характерни за първите дни на цикъла и, в зависимост от това колко са силни, дори са способни да нарушат някои от ежедневните задължения на жената – ходене на работа, домакинстване и т.н.
Дните на менструация водят до уязвимост, до изострени емоции. Някои специалисти определят това състояние като резултат от болката, която често съпътства кървенето, според други основна причина за промените в поведението на жената е прогестеронът. Промените в нивата на този хормон се смята за основния причинител на психическите неразположения, а в голяма степен и на физическите.

ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА

Хранителен режим:

Хранете се здравословно в седмицата преди настъпването на менструацията. Използвайте продукти, богати на незаменими мастни киселини, калций, магнезий, цинк и витамин В, С и Е .

Избягвайте запека чрез всекидневен прием на повече течности, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Не консумирайте бяло брашно, захар и наситени мазнини.

Масаж:

В седмицата преди настъпването на менструацията масажирайте корема и гърба, за да отпуснете мускулите и предотвратите болезнените спазми. Използвайте слънчогледово олио или масло от сладък бадем, към което по желание може да добавите масло от лавандула (по 3 капки на сулена лъжица).

Физически упражнения:

Редовно изпълнявайте упражнения за цялото тяло: плуване, йога или аеробика. При спазми застанете на четири крака и бързо. и продължително сгъвайте кръста нагоре и надолу. Така напрягате бедрата и таза и стимулирате кръвообращението, което предотвратява застоя на кръвта в маточните стени.

Болкоуспокояващи

когато болката е непоносима,болкоуспокояващите  винаги помагат най-бързо.
Диалгин съдържа метамизол, който овладява болката, понижава високата температура и премахва болезнените спазми на матката, жлъчката и пикочните пътища.
Диалгин се прилага при: силна, остра болка, например болезнена менструация, когато други обезболяващи средства не са ефективни или са противопоказани.