Все повече хора напоследък страдат от тежест, умора и болки в краката след края на работния ден или седмица. Тази тенденция се наблюдава както при хората, които работят прави, така и при тези, които стоят по цял ден на бюро. Още по-плашеща е тенденцията за все по-младата възраст на хората, засягнати от тези проблеми. На пръв поглед, това не е нещо кой знае какво – да има болки и умора – след почивката те минават и на следващият ден човек пак е в кондиция. В действителност обаче системното пренебрегване на тези т.нар. „малки проблеми“ може да бъде причина за редица по-големи следствия, например т.нар. разширени вени (наричани още варикозни вени или варици), които водят след себе си още по-сериозни проблеми.

Често пъти умората и тежестта са придружени и от други характеристики:

Болките често пъти се усещат от вътрешната и задната част на прасеца, като се разпространяват нагоре към сгъвката на коляното.
Възникват по-скоро към края на деня.
Увеличават се, ако останете в право положение продължително време и в контакт с топлина (летни горещини, топла вана, епилация с топъл восък и др.).
Стават все по-чести с напредване на бременността.
Болките се успокояват от студа, през зимата, след покой, при повдигане на краката и при ходене.
Те могат да бъдат придружени от мускулни спазми през нощта, „безпокойство“ в краката (болезнен дискомфорт, който ни кара да размърдаме краката, за да се получи облекчение), подуване (оток на глезените) и поява на повърхностни мрежести вени и дори на истински разширени (варикозни) вени.

Кой е предразположен

  • Хората с плоскостъпие. Възможно е да имате тази диагноза, дори без да предполагате.
  • Жените. Повишеното количество естрогени влияе лошо на вените. Именно затова от уморени крака страдат по-често жените, особено бременните и тези, които приемат хормонални таблетки. Проблемът допълнително се утежнява от увеличаването на теглото, защото всеки качен килограм е допълнително натоварване за отслабените кръвоносни съдове.
  • Хората със стояща/седяща работа. Златното правило за леки крака гласи: по-добре седнал, отколкото прав, по-добре легнал, отколкото седнал и по-добре в движение, отколкото легнал. Затова се старайте, колкото може по-често да ставате от стола, да раздвижвате краката си или да ги качвате на високо.

При умора и тежест в краката използвайте ТРОКСЕВАЗИН КАПСУЛИ.
Активното вещество в лекарствения продукт Троксевазин е троксерутин. Троксерутин укрепва стените на кръвоносните съдове (капилярите). Използва се за облекчаване на отока и свързаните с хроничната венозна недостатъчност симптоми (умора, тежест, подуване и болки и схващане, изтръпване и мравучкане на краката, „непочиващи крака“ заедно с еластично-компресионни чорапи, при варикозен дерматит, в комплексното лечение на варикозни язви; за облекчаване на симптомите при хемороиди; в комплексното лечение на лимфен оток и диабетна ретинопатия.