Гъбична инфекция по ноктите на краката

Гъбичната инфекция на ноктите се дължи на гъбички (микроорганизми), които паразитират върху ноктите.
Гъбичките отговорни за тази инфекция са дерматофити, по-рядко дрожди или плесени.
Гъбичките са често срещани – около 10% от кожните заболявания, и засягат по-често ноктите на краката, по-рядко на ръцете, но може да се предадат от едното на другото място. Причиняват се от гъби, които виреят навсякъде – върху хората и животните, обитават почвата, по растенията и биха могли да се хванат по всякакъв начин.
Визуалната проява е задебеляване, побеляване, пожълтяване на нокътя. Започва обикновено от свободния край на нокътя, предния край, но може да започне и от заетия, задния край.

Диагноза

Диагнозата се поставя а микроскоп, което е ориентировъчно и зависи колко е засегнат нокътят. Най-добрият метод е микробиологична посявка. До десетия ден се изчаква и тогава се назначава лечение съобразно изолирания причинител.
Алгоритъмът е изследване – лечение.

С повишен риск от гъбична инфекция на ноктите са хора, които страдат от:

  • диабет или псориазис
  • отслабена имунна система
  • общо лошо здравословно състояние

Как да се предпазим

За да избегнете появата на гъбични инфекции както по краката, така и по ноктите, трябва да носите памучни чорапи, да купувате обувки от естествени материи, такива, които имат дишащи стелки. Да не позволявате да има влага по краката ви и да предотвратите изпотяването им, използвайки козметика за тази цел.
Влажната и топла среда благоприятства развиването на инфекции. Редувайте обувките, с които ходите. Не бива всеки ден да обувате едни и същи. Гризането на ноктите също може да отключи гъбична инфекция. Също така сменяйте по-често домакинските ръкавици, с които почиствате.
Когато се лекуват навреме, гъбичните инфекции изчезват обикновено в рамките на няколко дни, но има и такива, които изискват по-продължително лечение.

Батрафен лечебен лак за нокти е специално разработен за лечение на гъбични инфекции на ноктите. Активното вещество циклопирокс прониква през нокътната пластина и достига до гъбичния патоген за най-малко от 48 часа след нанасянето. Циклопирокс притежава фунгицидно действие срещу всички патогени, които причиняват гъбични инфекции на ноктите.