Вулвовагинитът

е възпалително заболяване на вагината при жените, което се предизвиква от инфекции, предавани по полов път. Сред най-честите причинители се отбелязват инфекции с херпес симплекс вирус 2 и папилома вирус, с усложнение на развити кондиломи.
Хламидийните инфекции и техните специфични хламидийни кондиломи също водят до развитие на вулвовагинит. От бактериите най-известните причинители са стафилокок, найсирия и гонорейните бактерии. Кандидозата и вагиналните трихомонаси са следващите най-чести причинители на вулвовагинит.
Други чести причинители са алергичните прояви след контакт с медикаменти, към които има изразена чувствителност. Такива са най-често антисептичните разтвори, контрацептивите и козметичните средства – сапуни, детергенти и др.
Предразполагащи фактори за възникване на инфекция на вулвата и влагалището са бременност, захарен диабет, антибиотично лечение, прием на кортикостероиди, промяна в нивата на женските хормони и др. Тези състояния и заболявания водят до промяна в естествената среда на влагалището. Нормалната вагинална флора има едно определено ниво на киселинност, чрез което се възпрепятства навлизането и развитието на патогенни микроорганизми.
Според Световната здравна организация около 5 млн. жени по света всяка година посещават гинеколога си, защото имат някакво генитално възпаление. Вулвогиналната кандидоза е втората най-често срещата причина за появата на вагинит в САЩ и водеща причина за развитието на заболяването в Европа.

Симптоми

Острият вулвовагинит започва с появата на оток по външните полови органи, болка и сърбежи в тази олбаст. В някои случаи се наблюдава болезнено и често изпускане на урина, което свидетелства и за засегнат пикочен мехур.

В тези случаи може да има нарушен апетит, лош сън, безпокойство.

Когато острият вулвовагинит не се лекува навреме, той преминава в хроничен. При хроничния вулвовагинит, всички гореизброени симптоми отслабват и стават твърде неясни. Най-често се срещат леки сърбежи в областта на половите органи и слаби течения.

Лечение

Rosalgin се използва за лечение на вулвовагинит и цервиковагинит от различен произход, включително вторични състояния след химио- и лъчетерапия, както и пред- и следоперативна профилактика при гинекологични операции. Медикаментът е подходящ и при бактериална вагиноза, причинена от Gardnerella vaginalis. Използва се и за по-добра лична хигиена след раждане.

Препаратът има троен ефект – освен, че действа като локален антисептик, има противовъзпалително, анестетично и аналгетично действие. Той се справя успешно със зачервяването, оттока, сърбежа, паренето, болката и неприятната миризма. В комбинация с антибактериална терапия Rosalgin намалява вероятността от рецидивиране на инфекцията. След 10-дневно лечение се наблюдава значителен растеж на лакотбацили (млечнокисели бактерии, които служат за бариера срещу инфекциите) и възстановяване на нормалната влагалищна Ph среда.

Облекчение на болката настъпва на 5-ата минута от вагиналното прилагането на препарата, като ефектът продължава около 60 мин. Правят се 1 до 2 промивки дневно. При бактериална вагиноза лекарите препоръчват дозировката да е 2 вагинални промивки дневно, в продължение на 7 дни. Препаратът може да се използва и от бременни жени и е идеален за поддържане на добра хигиена след раждане.

Rosalgin се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт., категорични са лекарите. Те съветват още, ако човек се нуждае от допълнителна информация или съвет, да попита гинеколог или фармацевт.