Брадавиците се появяват от вируси. Човек трябва да се погрижи и да ликвидира излезлите по кожата му брадавици не само защото са грозни на вид, а защото понякога са болезнени и винаги заразни.
Брадавиците се различават от бенките, които са по-опасни, тъй като са способни в отдени случаи да доведат до злокачествени образувания.
Сега вече е известно, че всички брадавици се предизвикват от вируси, които се отнасят към папиломните. Тях можем да прихванем в баните и общите съблекални, в гимнастическите зали, в басейна. Много често с брадавици се заразяват всички членове на семейството, ако използват общи кърпи, например. При нисък противовирусен имунитет човек може да се заразява отново и отново.
Инкубационният период при тази инфекция е няколко месеца, след което по кожата се появяват малки кръгли израстъчета. Тези кожни туморчета са брадавиците. Те могат да бъдат малки като главичката на карфица, но и да достигнат повече от един сантиметър.
Освен обикновените брадавици има и плоски, такива, които се появяват по стъпалата. Най-неприятният вид са папиломните брадавици.

Как може да се избегне появата на брадавици?

Вирусите предпочитат влажна среда, затова трябва да се внимава и винаги след къпане, плуване или след посещение на плувен басейн, сауна кожата грижливо да се подсушава. В никакъв случай да не се използват кърпи за ръце общо с други хора, защо и по този начин може да се предизвика заразяване. Това важи и за общи козметични продукти за кожа, плажни масла и др.
Може да се намали вероятността за контакт с вирусите на брадавиците ако в хотелските стаи и басейните се носят чехли или джапанки.
Хората, които имат студени ръце и крака в следствие на лошо кръвообръщение, трябва да подобрят оросяването на кожата си чрез редуване на топли и студени душове.
Кондиломите се предават и чрез сексуален контакт. Използването на презервативи предпазва от заразяване.

Как могат да се лекуват брадавиците?

В повечето случаи брадавиците са оптически проблем, така че лечението им не е абсолютно задължително. Понякога те сами изчезват така внезапно, както са се появили.
Брадавиците могат да предизвикат болки, което често се среща при кокошите тръни на стъпалата. Тогава трябва да се вземат мерки за отстраняването им.
Съвременната медицина лекува брадавиците чрез замразяване с течен азот, електрокоагулация, по хирургичен път или със специални средства, като

Писалката против брадавици на Вартнер.

Писалката против брадавици на Вартнер е медицинско изделие, предназначено за премахване на обикновени брадавици и брадавици на ходилото.
Съдържа концентриран гел за отстраняване на брадавици, създаден на базата на киселинна терапия. В състава на гела има 40%-ен разтвор на трихлороцетна киселина, който позволява премахването на брадавици на краката и ръцете. Той премахва вируса като предизвиква излющване на грапавата кожа на брадавицата. След излющване на брадавицата кожата се възстановява напълно.
Продуктът представлява лесна за употреба писалка-апликатор, с която има видим ефект още след първата седмица. Брадавицата може да падне още през първата седмица, но за цялостното й премахване обикновено са необходими от 1 до 4 седмици.

Характеристики:

  • Изключително ефективен продукт;
  • Лесен, безопасен и безболезнен при употреба;
  • Без риск от образуване на белези;
  • Подходящ за деца над 4-годишна възраст;
  • Клинично тестван;
  • Без парабени;
  • Без странични ефекти;
  • С апликатор от ново поколение, позволяващ прецизна дозировка на гела;
  • Ускорява възстановяването на кожата, след премахване на брадавицата.

В никакъв случай не трябва да изрязвате сами брадавиците, защото по този начин може да се доведе до ново инфектиране.
Кондиломите трябва задължително да се лекуват от лекар.