Отоците на краката се предизвикват от различни причини.

Най-често те се появяват вследствие на умора.

Понякога при жените глезените отичат към края на деня и при това се променя формата им, появява се болезнено усещане. За да не се случва това, краката трябва да си почиват и при седнало положение да не се кръстосват. Опитвайте се да сменяте обувките си през ден.
Когато глезените ви са отекли, изплакнете ги с хладка вода. Избягвайте горещата вана и не прекаляйвайте с течностите, за да не се увеличи отокът.
При дълго седене на едно място около глезените се получава не само оток, но и спукани капилярчета, затова се опитвайте от време на време да се раздвижвате, ако работата ви го позволява.
Отделяйте десетина минути дневно, за да правите следното упражнение: легнали по гръб, вдигнете краката си нависоко и извършвайте движения, все едно карате колело.

Друга причина за отеклите краката може да бъде свръхупотребата на готварска сол или консумация на солени храни

Готварската сол, съдържа натрий, който води до задръжка на течности, в резултат на което се увеличава обемът на даден орган или цялото тяло. Това може да се коригира – опитайте! Ако обичате солено, опитайте се да намалите употребата на сол или използвайте хималайска сол, която освен като заместител на готварската и трапезна сол, съдържа 84 минерала и микроелемента и има лечебни свойства. Спортувайте или ако нямате време, ходете пеша поне 30 минути на ден за здраве и за да подобрите притока на кръв в долните крайници.
Може да си направите контрастни душове (обливайте краката отдолу нагоре със студена и топла вода, като ги редувате), които имат чудесен ефект при уморени крака и разширени вени. Може да опитате да намалите отока и с Детралекс.
ДЕТРАЛЕКС е венотоник (повишава венозния тонус) и вазопротектор (повишава устойчивостта на малките кръвоносни съдове).
ДЕТРАЛЕКС се препоръчва за симптоматично лечение на венозно-съдови нарушения (отекли крака, болка, изморени крака) и за симптоматично лечение при остри хемороидални кризи.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

  • Състоянието се влошава, вместо да се подобрява.
  • Подуването се е появило, след като сте започнали да приемате ново лекарство.
  • Отокът е само около единия глезен.
  • Оплаквате се от подуване или болки в слабините или долната част на корема.
  • Страдате от задух.
  • Бременна сте.
  • Усещате изтръпване или бодежи в краката или само в стъпалата.