Вените са кръвоносни съдове в човешкото тяло, които носят кръв от периферията към сърцето, поради което се разглеждат в обратна на артериите посока. Обикновено функцията на артериите е свързана с пренасянето на кислород и хранителни вещества и тяхната мускулатура е сравнително добре развита, за разлика от тази на вените, чиято основна роля е да връщат отпадналата от органите кръв към сърцето. Характерна особеност на тези кръвоносни съдове е наличието на клапи в тях. Венозните клапи са тънки, нежни образувания от съединителна тъкан на вътрешната обвивка на венозната стена и по форма са подобни на клапите на аортата и белодробната артерия. Тяхната здравина е генетично предопределена. Клапите, работейки при голямо хидростатично налягане, възпрепятстват връщането обратно на кръвния поток.

Когато се наруши процесът на изтласкване на венозна кръв към сърцето, говорим за венозна недостатъчност или т. нар. разширени вени.

Причини

Съществуват много фактори, за които се смята, че причиняват разширени вени:

Възраст – с напредване на възрастта симптомите и заболеваемостта се повишават;
Пол – жените боледуват по-често, в съотношение жени:мъже – 2,5:1;
Тегло – категоричен предразполагащ фактор;
Диета;
Употреба на контрацептиви;
Наследственост – хората, чийто родители имат заболяването са с повишен риск;
Професии, свързани с продължително изправено положение – продавачи, хирурзи, техници и др.

Как да се предпазим?

Много по-лесно е да се предпазим от разширение на вените, отколкото да ги лекуваме.

  • За да го постигнем, на първо място трябва да изключим от храната си всички тестени и сладки продукти, да ограничим употребата на сол, алкохол и кофеин, консерванти и месни бульони.
  • След това трябва да следим за достатъчното количество витамини в своя организъм.
  • На трето място по важност са редовните занимания със спорт (за предпочитане плуване и гимнастика), отказването от цигарите и заседналия начин на живот.
  • На четвърто – да носим специален трикотаж за компреси, два пъти дневно да обливаме краката си със студена вода и да не седим с кръстосани крака.

Лечение

  • Медикаментозно лечение – Провежда се със препарати, които тонизират и укрепват венозната стена – венотоници, намалявайки пропускливостта й и отоците. Венен гел е натурална лечебна грижа за крака, базиран изцяло върху целебното действие на естествени растителни съставки, които бързо успокояват болката и напрежението в краката и едновременно с това подпомагат микроциркулацията и подобряват кръвообръщението. Оказва прекрасно противовъзпалително въздействие и укрепва стените на венозните съдове.

Екстрактът от конски кестен – подобрява кръвната циркулация, чрез увеличаване пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Повишава тонуса на кръвоносните съдове. Притежава противоварикозно и противохемороидно действие.

  • Екстрактът от невен – притежава чудесно противовъзпалително и успокояващо въздействие. Охлажда и изглажда кожата.

Тази уникална композиция от лековити билки се грижи по най-нежния и същевременно ефикасен начин за вашите крака, оставяйки приятно комфортно и освежаващо усещане.

С лека текстура, която попива моментално и осигурява бързо усвояване на активните съставки, без да оставя мазен филм върху кожата.

  • Еластично-компресивни превръзки – Използват се еластични чорапи или бинтове, най-добре изработени по индивидуален размер на болния. Те се поставят сутрин, преди ставане от леглото и се свалят вечер, непосредствено преди лягане.

-Оперативно лечение.