Отпадналост и умора

Отпадналост е симптом, при които хората се чувстват непрекъснато уморени. Това може да е резултат от напрежение и стрес в работата, от смяната на сезоните, но може и да е признак на сериозно заболяване.
При отпадналост организмът е изтощен и му е трудно да се възстанови през целия ден. Ако не се вземат нужните мерки, хроничната умора пречи да се извършват дори най-нормалните ежедневни задължения.
Характеризира се с различни прояви като  замаяност, сънливост, слабост, забавени реакции, затруднена координация, замъглено зрение, лоша концентрация, проблеми със запаметяването, главоболие, раздразнителност, нарушение на съня, липса на мотивация и др.
Умората и отпадналостта се отразяват на физическата и умствената работоспобност, намалява продуктивността, увеличава риска от инциденти.
В последните години особен интерес предизвиква синдромът на хронична умора, който е обособен като отделно заболяване през 1980 г. Характеризира се с продължителност над 6 месеца и липсата на психично или органично заболяване, което да предизвиква състояние на умора. Обикновено се предшества от прекарана вирусна или друга инфекция, дори настинка, проявява се по време или наскоро след стресова ситуация и не преминава за дни или седмица-две, а продължава месеци.

В зависимост от симптомите и тяхната тежест,

специалистите различават няколко форми на протичане на заболяването:

  • Лека – пациентът може да се грижи за себе си, но се нуждае от повече почивка.
  • Умерена – всекидневната отпадналост е силна и пациентите се стремят да ограничат двигателната си активност. Наблюдава се повишена сънливост, пациентите се чувстват изморени дори след 8-9-часов сън и често спят следобед.
  • Тежка – при тежката форма движенията са ограничени до минимум, пациентите трудно се концентрират, изпитват затруднение в извършването на елементарни движения и понякога дори се налага използването на инвалидна количка.
  • Много тежка – пациентите прекарват деня на легло, често имат силна непоносимост към светлина, шум и някои миризми.

Лечение

Изградете си по-разнообразен и пълноценен хранителен режим; Зеленчуковите сокове са много подходящи в борбата с умората и отпадналостта, тъй като те съдържат много хранителни вещества, които са жизнено важни за тялото. Комбинации като морков / целина / магданоз са богати на каротени, с високо съдържание на витамини, и ще помогнат за стимулиране и пречистване на черния дроб. Най-добре е да се избягват тези комбинации, съдържащи захар, царевичен сироп или плодов сок.

  • Не консумирайте храни преди лягане, по изключение могат да се ядат зеленчуци и плодове в малки количества;
  • Консумират не по-малко от 2 литра вода на ден;
  • Ако имате възможност, по-често стойте на слънце;

Приемайте натурални добавки, като Витанго.
Витанго е традиционен растителен лекарствен продукт за временно облекчаване на симптоми на стрес като умора и отпадналост. Показанията са изключително базирани на дългогодишна употреба и опит.