Главоболието е често срещано оплакване.

Пулсираща или тъпа, болката може да е на определено място или да обхване цялата глава с усещане за тежест. Сред възможните причини са стрес, напрежение, обездвижване, нездравословно хранене. Може да е и промяната на времето – покачването на температурата на въздуха с 5 градуса повишава риска от главоболие.
Главоболието е едно от най-често срещаните оплаквания в общата лекарска практика и е честа причина за отсъствие от работа и временна нетрудоспособност.
Определянето на причината за главоболието не винаги е лесна задача.
Видове главоболие:

  • Тензионното или т.нар. стресогенно главоболие представлява повтарящи се епизоди на болка с продължителност от минути до часове. Обикновено липсват други симптоми. Болката при този тип главоболие е двустранна и не се усилва при физическа активност. Засилва се при психическо напрежение.
  • Мигрената засяга 16% от жените и около 6% от мъжете. В 60% от случаите се открива наследственост на заболяването. Мигрената се проявява на пристъпи с продължителност от 4 до 42 часа. Типични характеристика са едностранната локализация, пулсиращия характер, умерената до тежка по интензивност болка. Често се придружава от гадене.
  • Главоболие с шиен произход – дължи се на лошата стойка при работа с компютър, при проблеми с гръбначния стълб и др.
  • Главоболие, вследствие черепна травма – травмите по главата могат да доведат до поражения върху шийните прешлени или до мозъчно сътресение.
  • Токсично главоболие – при употреба на алкохол и при отравяне с въглероден окис.
  • Главоболие от съдов произход – при високо кръвно, мозъчни къроизливи.
  • Главоболие с инфекциозен произход – при треска, при различни инфекциозни заболявания.

Режим на хранене

Правилният хранителен режим може да ви спести много проблеми със здравето.Преди всичко никога не пропускайте закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да приемате в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да се намалява от сутринта към вечерта.За да се предотврати появата на мигрена, се препоръчва да се консумират повече салати от пресни зеленчуци, да се пият повече течности.Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да се държи в определени разумни граници, които са доста индивидуални според организма.

Лечение

При симптоми на главоболие използвайте НУРОФЕН ЕКСПРЕС ФОРТЕ капс. Нурофен спада към група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Тези лекарствени продукти дават облекчение, чрез промяна на отговора на организма към болка и висока температура. Облекчава симптомите на лека до умерена болка при главоболие.