Появата на гъбички по ноктите на краката е неприятно явление, носещо излишен дискомфорт и често смущаващо нормалния дневен режим. Мнозина се оплакват от него, но не всички предприемат необходимите мерки навреме.

Веднага щом забележим появата на гъбички, е задължително да предприемем спешни мерки за отстраняването им.

Като за начало при лечението на проблема гъбички по ноктите трябва да изхвърлим обувките, които сме носили досега, защото почти сигурно в тях се съдържат микроскопични преносители на заразата. Ако все пак не можем да си позволим да сменяме често обувките, то поне трябва периодично да накисваме вътрешността ми с оцетна киселина.

По възможност изцяло трябва да подменим и чорапите и чорапогащите, които сме носили досега, или най-малкото да се изваряват редовно, след което да се изплакват в оцетен разтвор, или да се гладят с нагорещена ютия. Докато трае самото лечение е препоръчително да се използват единствено чорапи и чорапогащи, изработени от памук, защото останалите материи предразполагат към повторна поява на гъбички.

Имайте предвид, че гъбичната инфекция е необичайно издръжлива и може да ни изненада навсякъде – в обществената баня, в басейна, във фитнес залата, дори на плажа.

Но най-разпространеното място, където бихме могли да пипнем гъбички, е у дома, от членовете на семейството. Около 60 на сто от заразяванията стават именно по този начин. Една люспичка кожа с гъбички, останала върху общата хавлиена кърпа или върху дрехи и обувки, е достатъчна, за да се засели невидимият враг и върху вашите крака. Но не е само това. Веднага щом ви нападне, той започва да се размножава.

Лечение

Лечението може да продължи от три месеца до година и половина. Затова преди началото му непременно трябва да изследвате функцията на черния си дроб. Ако всички показатели са в нормата, може да се предприеме лечение.

Ако увреждането на нокътните пластинки е по цялата им площ, включително и в зоната около тях, се назначава противогъбичен препарат с общо действие. Съвременните препарати са високоефикасни.

При начални форми на заболяването можете да се ограничите с местно лечение чрез разтвори и мехлеми, а също и с противогъбични лакове. Батрафен лечебен лак за нокти е специално разработен за лечение на гъбични инфекции на ноктите. Активното вещество циклопирокс прониква през нокътната пластина и достига до гъбичния патоген за най-малко от 48 часа след нанасянето. Циклопирокс притежава фунгицидно действие срещу всички патогени, които причиняват гъбични инфекции на ноктите.

При по-дълбоко увреждане на нокътните пластини се провежда комбинирано лечение, т.е. съчетаване на противогъбични препарати, които се приемат вътрешно, с външно лечение.