Ако все по-често забелязвате косми по четката сутрин, когато сресвате косата си и с времето това започне все по-явно да се забелязва, най-вероятно ще си зададете въпроса от какво се получава.

Козметичен проблем ли е косопадът?

Косопадът е медицински проблем и се лекува от дерматолог.В огромната си част дифузното разреждане на косата се повлиява благоприятно от приложеното лечение.За целта Вашият дерматолог ще проведе задълбочен общ и кожен преглед за изясняване на причината, довела до косопада. Във всички случаи са необходими пълни лабораторни изследвания и консултации с други специалисти за поставянето на точна диагноза на вида косопад.

Причини

Причините за косопада могат да бъдат различни, като хормонални нарушения, генетична предразположеност, понижение на имунитета, вътрешни заболявания, инфекциозни заболявания на кожата на главата, въздействие на агресивни външни фактори, недостатъчно кръвоснабдяване на корените на косата и кожата на главата, стрес и т.н.

Основни начини за отстраняването на причините за косопада

Най-основаната грешка за всяко лечение е лечението на симптомите. Симптомите само насочват към заболяването и са следствие от него. Основното е да намерите причината за проблема. Това се отнася с пълна сила и за косопада.
Сложността се състои в това, че след преживян стрес, косата започва да пада само след няколко месеца. Затова е достатъчно сложно да се свърже косопада с определено психично натоварване или стрес в обичайния живот. Въпреки всичко, трябва да се постараете да изкорените причината.

Например, такъв стрес за организма може да се получи от лечение с медикаменти. В този случай, за да се отстрани причината трябва да се направи консултация със специалист за евентуалната смяна на лекарствата с по-щадящи.

Ако имате, например, заболявания на кожата на главата, то различните подхранващи маски не помагат. Косата ще продължава да пада докато не излекувате самото заболяване.

Ако през зимата носите тежка шапка, то може да нарушите кръвообращението на кожата на главата и следователно да започне косопада. За да отстраните тази причина просто сменете шапката с по-лека или ползвайте качулка.

Лечение

Днес медицината разполага с редица методи, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме.
Средствата, с които се преодолява косопадът, са не само медикаментозни, а включват и промяна в начина на живот, когато причината за проблема налага това:

  • Диета – здравата коса изисква балансирано хранене – богатата на витамини и минерали диета доставя на косата необходимите й желязо, цинк и витамини B и C.
  • Режим на живот – редуциране на стреса, намаляване на използваните химически субстанции, които се прилагат директно върху косата.
  • Системна терапия – най-често се прилагат таблетки – комплекс от витамини, микроелементи и аминокиселини. При хормонални проблеми се налага лечение с медикаменти, повлияващи хормоналния баланс на организма. Мерц Специал Дражета е идеалното решение против косопад. Съдържат специална комбинация от градивни вещества и съставки, важни за кожата, косата и ноктите. Косопадът може да бъде признак на недостатъчен прием на тези градивни вещества. Специално разработена формула на Мерц Специал Дражета доставя ценни за кожата, косата и ноктите вещества, които действат специфично за активиране на тяхното регенериране и растеж на нови клетки. Витамин А, калциев-пантотенат, фолиева киселина и биотин в Мерц Специал Дражета участват в биологичните процеси, съдействащи за поддържането на здрава структура на косата.
  • Локална терапия – Стимулиращи лосиони и ампули – засилват растежа на косъма. При лек до умерен косопад те са достатъчни за спиране на опадането на косата.