Въпреки че медиците отдавна познават това състояние, все по-често мнението за него се променя. Преди се смяташе, че язвата на стомаха възниква вследствие на силен стрес, а нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение. Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се считаха като най-важните симптоми.
Днес лекарите вече гледат на причините за появата на язвата и симптомите, свързани с нея, по друг начин. Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят няколко фактора за нейното развитие, а именно:

  • Първата причина е наследствената предразположеност. Отдавна е известно, че това заболяване често се предава „по наследство“ от поколение на поколение, най-вече по мъжка линия.
  • Втората причина е нарушение на равновесието между факторите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства. Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, е точно обратното – язва се образува и при ниска киселинност.

Симптоми при язва

  • Чувство на пълнота и натиск в горната част на корема, киселини, оригвания.
  • Поява на болки в горната част на корема късно след ядене, през нощта и на гладно. Състоянието се подобрява след приемане на храна.
  • Поява на болка в горната част на корема непосредствено след прием на храна или наличие на болки независимо от храненето.
  • Често безсимптомно протичане с обилни кръвотечения

Диета при язва на стомаха

Храната при болни от язва трябва да е богата на белтъчини. Въглехидратите да бъдат в умерено количество. Мазнините се ограничават у възрастни хора и при придружаващи заболяване на черния дроб, жлъчката и задстомашната жлеза. В тези случаи се предпочитат мазнини от растителен произход. Богатата на белтъчини диета стимулира регенераторните способности и защитните функции на стомашната лигавица и освен това притежава и изразени антиацидни свойства (намалява дразнещото действие на киселия стомашен сок). Болните трябва да приемат по-малки количества храна, но да се хранят по-често (5-6 пъти дневно, през равни интервали).
Нефармакологичните методи включват премахване или намаляване на стреса, отказване на цигарите, избягване на храни и напитки, причиняващи повишено отделяне на киселини или влошаващи симптомите на язвената болест. За намаляване на секрецията на стомашна киселина е важно пациентът да се храни бавно и да сдъвква добре храната, да бъде отпуснат по време на хранене и да се храни в изправено положение, да избягва консумацията на храна три часа преди лягане и да лежи на дясната си страна след хранене.
За овладяване на болките при язва на стомаха използвайте НО – ШПА КОМФОРТ.
НО – ШПА КОМФОРТ е помощна терапия в случай на спазми на гладката мускулатура на стомаха и червата: язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит (възпаление на стомашната лигавица), спазъм на стомаха, ентерит (възпаление на лигавицата на червата) и др.
НО-ШПА Комфорт е спазмолитичен (успокояващ или отстраняващ спазмите) продукт.