Безапетитието е състояние,

при което е силно потиснато желанието за прием на храна. Настъпва дисбаланс между ежедневните енергийни нужди на организма, необходими за нормалното му функциониране, и приетите с храната калории. Липсата на апетит води до драстично намаляване на телесното тегло и е предпоставка за развитие на здравословни проблеми и сериозни заболявания.

Липсата на апетит често е симптом на заболяване, затова не трябва да се допуска нежеланието за хранене да се превърне в трайно хранително разстройство.
Безапетитие може да има при депресия, гастроентерологични заболявания, остри и хронични отравяния, развитие на злокачествено заболяване, особено ако е съпроводено с намаляване на теглото. По принцип човек не желае да се храни при инфекциозни страдания, но обикновено тогава вече са взети мерки.
Има заболявания, които са свързвани с нервната система, които също са свързани с апетита ­ например анорексия. Добре е да се знае, че нежеланието за хранене може да бъде странично действие от приемането на някои медикаменти. Прекаляването с цигари и кафе също се отразява негативно върху апетита. При продължително безапетитие задължително търсете лекар.

Симптоми при липса на апетит

Нежелание за хранене, последвано от умора и загуба на тегло.

Подходящи лекарства при липса на апетит

Растителни препарати при липса на апетит, ЕСЕНЦИАЛЕ ФОРТЕ КАПС. Есенциале форте е растителен лекарствен продукт прилаган при чернодробни заболявания. Използва се за подобряване на оплаквания, като липса на апетит, чувство за тежест в дясното подребрие, вследствие на токсични или хранителни увреждания на черния дроб.
Всяка капсула съдържа 300 mg phospholipids from soyabeans (фосфолипиди от соеви зърна).
Есенциале форте снабдява болния черен дроб с готови, основни за черния дроб („есенциални“) фосфолипиди във високи дози.
„Есенциалните“ фосфолипиди са абсолютно идентични по химическа структура и действие с фосфолипидите, произвеждани в черния дроб на човешкото тяло. Внесени с лекарството те се вграждат в мембраните на чернодробните клетки и през тях преминават в жлъчката. Така Есенциале форте капсули по физиологичен път нормализират нарушената чернодробна функция и активността на ензимите му, стабилизират чернодробните мембрани, което спомага за регенериране на чернодробната тъкан.

Допълнителни мерки при липса на апетит

Разходка преди хранене, редовно спортуване (бягане, ходене, плуване), пийте вода с лимон – лимоновият сок помага за провокиране на желанието за хранене. Ако страдате от сериозна загуба на апетит, пийвайте по 2-3 глътки от водата с лимонов сок през целия ден.