Болките в ставите са най-мъчителното проявление на заболяванията на опорно-двигателния апарат.

По статистика от тази патология страдат около 30% от населението на земното кълбо. Особена актуалност заболяванията на ставите придобиват при увеличаване на възрастта. Съгласно епидемиологическите изследвания, патологията на ставите при лица по-възрастни от 40 години се открива при 50% от случаите, а над 70 години – при 90%.

Ако навреме не предприемете необходимите мерки, болковия синдром се превръща за човека в ежедневно изпитание, като дори простите движения се превръщат в изпитание, а за активен живот дори не можем да си помислим. За да можем правилно за ”разшифроваме“ сигналите на своя организъм и да не допускаме такива тежки последствия е нужно преди всичко добре да разберем причините за възникването на заболяването – само тогава може да предприемем правилно лечение и да избегнем много усложнения.

Артритите са често срещан проблем.  Ако е поразена една става се говори за моно артрит, две – три стави – олигоартрит, повече от три – полиартрит. Болката в ставата при бактериална инфекция не е свързана с физическо натоварване, тя възниква даже в състояние на физически покой и се усилва при движение. При това възниква оток и зачервяване на кожата около ставата, усеща се скованост, особено сутрин, отбелязва се изменение на формата и очертанията на ставата, предизвиква се възпаление на ставните тъкани, нарушава се костно-хрущялната повърхност на ставата и се натрупва около нея възпалителна течност.

Далеч не всички мускулно-ставни болки са резултат на артрит. Те могат да бъдат предизвикани и от:
увреждане или дразнене на тъканите около самите стави – т.нар. лигаменти и сухожилията,

  • от мускулни претоварвания,
  • от увреждане на костите (най-често остеопороза),

,

  • при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

Лечение

За лечението на болките в ставите е важно да се установи основното заболяване и да се предприеме съответното специфично лечение.
При сериозните и тежки форми на артрит се използват специфични медикаменти.
РЕСТАВИТ МАКС ТАБЛЕТКИ:

  • подобрява ставните функции и устойчивостта на ставите,
  • облекчава болките при дегенеративни, възпалителни заболявания на ставите, травми на опорно-двигателната система;
  • защитава, подхранва и възстановява хрущялната тъкан.

D-глюкозамин сулфат – най-чистата форма на глюкозамин, съдържаща 99 % от ефективното вещество. Проучвания доказват, че благодарение на ниското си молекулно тегло, d-глюкозамин сулфат се абсорбира почти изцяло в тъканите (степен на абсорбция 98 %) и прониква изцяло в засегнатите стави. Стимулира производството на синовиална течност в ставните капсули и регенерацията на увредената хрущялна тъкан. По този начин синовията може отново да изпълнява буферната си функция и триенето между костните краища намалява.

Хондроитин сулфат – осигурява достъпа на колаген и глюкозамин до най-нужните места в организма.

МСМ /метилсулфонилметан/ – източник на сяра; от значение при формирането на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на мускули, кости, стави, вътрешни мембрани, кожа, коса и нокти:
Има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект;
Намалява болезнеността и спазмите на мускулатурата, както при възрастни хора, така и при спортисти.

Комбинацията между D-глюкозамин, хондроитин сулфат и МСМ допринася за обновяване на износената или увредена хрущялна тъкан в ставите, връзките и сухожилията и облекчава болката.

Босвелия – съдържа босвелична киселина – вещество с противовъзпалителен ефект.

Куркума – инхибира освобождаването на медиатори на възпалението, което прави възможна реактивацията на възстановяване на хрущяла с помощта на хондроцити;
Бързо намалява симптомите и води до прекратяване процеса на хрущялна дегенерация.