Алергичният конюнктивит е възпаление на конюнктивата в резултат на алергия.

Според данни на Световната Здравна Организация (СЗО) алергичният риноконюнктивит засяга повече от 115 млн. души по света. През последните 20 години се наблюдава не само рязко увеличаване на алергиите, но и поява на алергични реакции в по-късна възраст. Това нарастване на алергиите в цял свят се дължи както на факторите на околната среда, така и на промени в начина на живот.

Алергиите сравнително често засягат окото и срещат във всички възрастови групи. Въпреки че алергените, които ги причиняват са най-разнообразни, най-честа е алергията към цветния прашец (полен), особено при топло и сухо време през пролетта.

Все по-голям брой от случаите на алергичен конюнктивит се дължат на различни медикаменти, както и на употребата на контактни лещи. Някои козметични продукти, както например спирала, кремове за лице, молив за вежди, блясък за устни или очен грим, както и косми на животни също могат да доведат до алергии, засягащи окото. Алергична реакция може да се наблюдава при допир или триене на окото след употреба на сапун, лак за нокти или различни химикали. Алергичните симптоми са временни и могат да се предотвратят чрез спиране употребата на дадения козметичен продукт или почистващ препарат.

Симптоми

Алергичният конюнктивит обикновено засяга и двете очи. Симптомите включват: силен сърбеж на очите, парене под клепачите, сълзене, подуване и зачервяване на конюнктивата; развитие на фотофобия, блефароспазъм.
Сърбежът е изразен толкова силно, че принуждава пациента постоянно да трие очите си, което от своя страна, допълнително увеличава другите клинични прояви.

Какво може да направите, за да предотвратите появата на конюнктивит?

Опитайте се да идентифицирате и да избягвате алергените, които причиняват симптоми. Например, ако сте алергични към полени или плесен, оставайте се вкъщи, когато са високи нивата на полени и плесен. Обикновено можете да разберете, кога са високи нива на алергените от метеорологичните условия. Дръжте вратите и прозорците затворени, също така използвате климатика по време на летните месеци.

Лечение

Най-точен и надежден метод за лечение на алергичен конюнктивит е изключването на алергена, което за съжаление не винаги е възможно. Лекарят може да предпише също специфична имунотерапия и симптоматично лечение, когато се прилага профилактично.

ВИЗИН КОЛИР са капки за очи, предназначени за облекчение на симптоми като зачервяване на окото в следствие на малки дразнения и алергичен конюнктивит.
Активното вещество е тетрахидрозолинов хидрохлорид. ВИЗИН принадлежи към група лекарства, наречени симпатикомиметици.