Още от античната медицина са описани реакции на чувствителност, които днес наричаме алергични. През 16-ти век Парацелз е забелязал съвпадението между цъфтежа на розите и появата на определени оплаквания като хрема, кихане, сърбеж. А през 1873 г. шотландският лекар Блекли установява връзката между полените и заболяването.

За разлика от хремата при вирусни инфекции, сенната хрема не се проявява с висока температура. Сезонният алергичен ринит е алергично обусловена хрема, повтаряща се всяка година през определени седмици и месеци. Оттук става ясна разликата с по-редкия целогодишен алергичен ринит, който през цялата година се причинява от определени вещества (домашен прах, животински косми, гъбни спори и др.).

Симптоми

Алергичният ринит най-често се проявява в детството, юношеството и третото десетилетие (средна възраст 8-11 години). В 80% от случаите алергичен ринит се развива до 20-годишна възраст. Превалентността на алергичния ринит при деца е около 40%, след което намалява с възрастта. Най-често срещаните симптоми са:

  • кихане
  • сърбеж (нос, очи, уши, небце)
  • ринорея, постназално течение
  • конгестия
  • аносмия
  • главоболие

Лечение

Лечението на алергичния ринит има три основни аспекта: ограничаване на проблемния антиген, фармакологична терапия и имунотерапия.
Медикаментозната терапия най-често включва антихистаминови препарати.
Кларитин принадлежи към този клас лекарства. Антихистамините помагат да се намалят симптомите на алергия чрез предотвратяване на ефектите на веществото, наречено хистамин, което се произвежда в организма.
Кпаритин облекчава симптомите, свързани с алергичен ринит (напр. сенна хрема), като кихане, секреция или сърбеж в носа и парене или сърбеж в очите.
Кларитин може да се използва също и при лечението на уртикария (копривна треска), за облекчаване на симптоми като сърбеж, зачервяване и за намаляване на броя и големината на уртиките.
Облекчаването на тези симптоми продължава през целия ден и помага за нормалното протичане на ежедневната ви дейност и сън.