Синини по тялото след спорт

Синините са малки лилави сфери, които се появяват върху кожата, обикновено със синьо-зелен или синьо-черен оттенък. Някои хора, особено жените са по-склонни към образуване на синини, отколкото други. Тези лезии могат да се появят, докато правите леки или интензивни физически упражнения и са придружени от възпаление и болка. Подобни наранявания не са опасни и обикновено изчезват с лечение, което може да бъде извършено у дома.

Синини могат да се появят след физически упражнения, ако ви ударят или се сблъскате с даден обект или друг човек, докато спортувате; предизвикват се от свиване на кръвоносните съдове под кожата. В процеса на стареене кръвоносните съдове отслабват, кожата изстънява и сме по-склонни към образуване на синини по време на тренировка.

Лечение

Нанесете студен компрес (може да бъде една торба с лед, увит в кърпа) върху синината и кръвоносните съдове на засегнатата област, за да се свият и размера на оттока да намалее, както и да се намали разпространението на кръв. Ако изпитвате болка в областта на травмата, ще е нужно да ви бъдат изписани лекарства.

Трябва да вземеме предвид:

Въпреки, че не можем да ги предотвратим, можем да намалим синините, ако защитим някои части на тялото си, когато тренираме. За да се практикува хокей, ролкови или кънки на лед, колоездене, използвайте подходящ спортен екип: предпазни кори, каска, наколенки и налакътници. Те не само ще предотвратят образуването на синини, но също така може да ви защитят от опасни наранявания, като костни фрактури.

Съвети

Някои лекарства като аспирин затрудняват съсирването на кръвта и това причинява по-честата поява на синини. Кортикостероидите също имат подобно действие. Консултирайте се с вашия лекар, преди да приемате тези лекарства; той може да предложи алтернативни варианти.

АЛГА САН АРНИКА ГЕЛ е подходящ за приложение върху цялото тяло. Освежава и тонизира мускулатурата. Изключително подходящ за спортисти – подобрява циркулацията и ускорява възстановяването. Прилага се няколко пъти дневно.
Продуктите Арника намират голямо приложение при спортни и битови травми, навяхвания, контузии, мускулни разтежения и са особено ефективни при хематоми. Подходящи са за бързо възстановяване след наранявания и оперативни намеси, облекчават отока. Продуктите не се прилагат върху открити рани.

Механизъм на действие:

Действа чрез стимулиране активността на белите кръвни клетки в задържаната кръв в хематома, като подпомага разнасянето на течностите от наранените стави и мускули, както и от контузената тъкан.
Продуктът също притежава противовъзпалително и антибактериално действие, което подпомага намаляването на болката и отока, както и косвено ускорява заздравяването на раните.