Метеоризмът се появява, когато възникне раздуване на стомаха или червата, поради натрупване на газове. Те могат да имат стомашен или чревен произход.
Газовете могат да накарат хората да се почувстват подути, може да предизвикат колики или спазми в корема.

Причини

Някои храни, богати на фибри, въглехидрати, целулоза, белтъчини и мазнини, както и безалкохолни напитки, може да доведат до натрупване на газове в стомаха и червата. Газовете, също така, могат да бъдат причинени от употребата на някои лекарства или от умерени или тежки храносмилателни заболявания като язва на дванадесетопръстника.
Някои фактори, свързани с качеството на живот, като стрес, тревожност или нервност могат да причинят газове.
Запекът също се отразява на концентрацията на газове.

Симптоми

Метеоризмът, не е само по себе си заболяване, но е препоръчително, да се консултирате със специалист, ако имате следните симптоми:

 • дискомфорт в областта на корема при хора, които са над 65 години
 • когато настъпва значителна загуба на тегло, повръщане, болка при преглъщане на храна
 • когато цветът на изпражненията се промени в черно
 • в случай, че напипвате бучка в областта на корема

Специалистите препоръчват да се променят някои аспекти на диетата ви, за да се предотврати излишък на газове и подуване на корема:

 • намалете консумацията на въглехидрати, бобови растения (грах, боб и леща) и газирани напитки
 • намалете консумацията на някои зеленчуци като карфиол или зеле, които увеличават метеоризма
 • избягвайте приема на пържени храни
 • заменете кафето с чай
 • за предпочитане е храната да се консумира варена или на скара
 • препоръчително е да се яде бавно и да дъвчете храната добре; в допълнение практикувайте техники за релаксация, необходими за премахване на напрежението и стреса
 • важно е да се разходите 10 до 15 минути след хранене, за да се подобри процеса на храносмилането

Видове газове

Те могат да бъдат разделени на газове, които са с произход от стомаха или от червата.

Диагноза

Понякога с обикновена коремна рентгенова снимка може да се види добре състоянието на пациента и да се изключат други причини.

Лечение

В повечето случаи не се налага специално лечение, защото това е симптом, който може да се появи или да изчезне от само себе си.
Когато концентрацията на газове, произхожда от определено заболяване или прием на някои лекарства, най-добрият начин за борба с тях е чрез диета.

Едно от лекарствата за облекчаване на симптомите при наличие на газове е Еспумизан.
Еспумизан е лекарство против подуване и чувство на тежест в корема. Еспумизан намалява повърхностното напрежение на мехурчетата газ и разгражда дребномехурчестата пяна. Освободените по този начин газове могат да се резорбират от чревната стена и да се отделят по естествен начин.
Еспумизан действа по чисто физичен начин, не променя химическите реакции и е фармакологично и физиологично неактивен, не взаимодейства с микроорганизми и с ензими. Еспумизан не влияе върху храносмилането и не променя киселинността в стомаха. Еспумизан не се резорбира и се отделя непроменен.

Еспумизан се прилага:

при всички заболявания, придружени с повишено образуване и натрупване на газове в стомашно-чревния тракт (метеоризъм), съпроводени с оплаквания като дискомфорт, подуване, чувство на тежест и пълнота в областта на корема;
при прекомерно поглъщане на въздух, както и при прием на определени храни и напитки, водещи до повишено образуване на газове (боб, леща, зеле, газирани напитки).